Kultura
KONCERT HRVATSKOGA ORGULJAŠA

Perestegi u katedrali Notre-Dame de Paris
Objavljeno 17. studenog, 2017.

PARIZ

Na velikim, nedavno obnovljenim orguljama katedrale Notre-Dame u Parizu u subotu, 18. studenoga, nastupit će hrvatski orguljaš Mario Perestegi (1971., Zagreb), kojemu je ovo već drugi koncert na ovom prestižnom mjestu. Prvi je održao 2009.

Program koncerta čine djela A. Guilmanta, C. Crancka, T. Duboisa, J. S. Bacha i hrvatskog skladatelja i orguljaša A. Klobučara, kod kojega je Perestegi diplomirao orgulje.

Utjecaj Klobučareva pristupa orguljama, registraciji i interpretaciji i danas su okosnica orguljanja Marija Perestegija. Interes za interpretaciju francuske orguljaške glazbe vodi ga k pariškoj orguljašici Marie Claire Alain, te velikom slovenskom orguljašu Hubertu Bergantu s kojim tijekom poslijediplomskog studija posebno radi na interpretaciji velikih sonatnih i simfonijskih formi.

Istančan osjećaj kolorita koji se ogleda u izboru registara i interpretacija orguljaških djela XIX. i XX. st., otvaraju mu put koncertnim turnejama na mnogim velikim orguljama simfonijskog tipa. Do danas je odsvirao više od 350 solističkih koncerata, među kojima svakako treba spomenuti koncert u Janačekovoj dvorani u Brnu, dvorani Pontifikalnog Instituta za crkvenu glazbu u Rimu, orguljaškoj dvorani u Sočiju te na festivalima u Salzburgu, Berlinu, Rigi, Moskvi, Ljubljani, Olomoucu, Bruxellesu, Helsinkyju, Trstu, Gdansku...

Nastupi ga vode u Australiju gdje 2005. koncertira u Sidneyju, Cannberi i Melbourneu te 2006. u SAD-u, gdje nastupa u New Yorku, Washingtonu, Bostonu, Chicagu i Wiliamsburgu. N.Vek.

Možda ste propustili...

NAJPOPULARNIJA DRAMA FRANKA WEDEKINDA

“Buđenje proljeća” u Teatru &TD

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

Najčitanije iz rubrike