Sport
POZNATI SVI SUDIONICI SP-A U RUSIJI

Ima li Mundijala bez Italije?
Objavljeno 16. studenog, 2017.

Prolaskom Perua protiv Novog Zelanda u dodatnim međukontinentalnim kvalifikacijama poznata su sva 32 sudionika Svjetskog prvenstva u Rusiji sljedeće godine. Svima njima, nakon dugog i za mnoge reprezentacije stresnog kvalifikacijskog ciklusa, sada slijedi „slatko“ odbrojavanje do ždrijeba skupina koji će se održati 1. prosinca u Moskvi.

Ždrijeb

FIFA je već ranije odredila kako će jakosne skupine biti formirane prema njenoj listopadskoj ljestvici uspješnosti reprezentacija, uz uobičajeno uvrštavanje domaćina u najjaču skupinu. Osim Rusije, kao nositelji u ždrijebu će još biti aktualni svjetski prvak Njemačka, rekorder s pet naslova Brazil, zatim Portugal, Argentina, Belgija, Poljska i Francuska. Hrvatska će uoči svog petog SP-a biti smještena u drugu jakosnu skupinu, što znači da će izbjeći neke od vrlo jakih reprezentacija, poput Španjolske i Engleske. No, kao i na prijašnjim prvenstvima, skupine se neće formirati potpuno proizvoljno. Naime, i za ovaj SP vrijedi uvjet da se ni u jednoj ne mogu naći reprezentacije iz istog kontinentalnog saveza, osim iz Europe, koja ima i uvjerljivo najviše predstavnika (14), te se zajedno mogu sučeliti samo dva. To znači da ako „kockasti“ ne izvuku Brazil, ili Argentinu za nositelja, vrlo je vjerojatno kako će ih zapasti netko iz Europe iz trećeg ili četvrtog „šešira“. U ova dva tjedna do ždrijeba većina navijača slagat će neke svoje idealne skupine, ili one koje bi svakako trebalo izbjeći, no dobro se prisjetiti i kako nam te „papirnate“ prognoze o povoljnom ždrijebu na posljednjim prvenstvima nisu ništa dobro donijele. Osim debitantskog i sjajnog uspjeha u Francuskoj, gdje smo osvojili treće mjesto, na preostala tri SP-a zapinjali smo u skupini, a u devet utakmica zabilježili smo samo dvije pobjede – jednu protiv europske (Italija 2002.), a jednu protiv afričke (Kamerun 2014.) reprezentacije.

Debitanti

Najveća i najmnogoljudnija europska zemlja u vječnom i dobrom sjećanju, neovisno kakav rezultat tamo ostvarili, sigurno će ostati Islandu i Panami. Te su dvije reprezentacije jedini debitanti u Rusiji, a ovim plasmanom „naplatili“ su svoj izostanak i premijeru u Brazilu, kada su zapeli na posljednjem koraku. Islanđanima je tada u dodatnim kvalifikacijama presudila baš Hrvatska, dok je Panami bilo još bolnije, jer je već praktički siguran plasman prokockala u posljednjem kolu. Sada su se stvari okrenule pa je na isti dramatičan način u posljednjem kolu Panama osigurala svoj prvi SP, dok je Island nastavio svoj streloviti uspon pa je, iskoristivši sve poklone Hrvata, osvojio prvo mjesto naše skupine te tako nakon debija na Euru 2016. sada izborio i debi na svjetskoj sceni, postavši tako zemlja s najmanjom populacijom na SP-u u povijesti.

Osim dva debitanta, Rusija će označiti i mjesto povratka na najveću scenu nekih zemalja koje su dugo izbivale. Najduže je na SP i svoj peti nastup čekao Peru, čak 36 godina, a odmah iza njega je Egipat, koji će nakon 28 godina zaigrati na svom trećem SP-u. Osim njih, dugo su čekali i Maroko (20 godina, peti nastup) te Senegal (16, drugi), dok je suprotan primjer Južna Koreja, jedina reprezentacija izvan Europe i Južne Amerike koja je na svjetskim prvenstvima konstantno od 1986. godine.

Izostanci

Kontinentalne kvalifikacije redovito donose opasnost neodlaska za nekog od velikana. Najveći šok svakako je ispadanje četverostrukog svjetskog prvaka Italije, koja će nakon 60 godina prvi put izostati sa SP-a. „Azzurri“ su u skupini gledali iza leđa Španjolskoj, a u dodatnim kvalifikacijama nisu uspjeli pronaći put do mreže Švedske, pa im uz odlazak nekih stupova momčadi slijedi i potpuni remont kojeg na Apeninima zazivaju na svim razinama. Svoj pad nastavila je i Nizozemska, doprvak iz 2010. i brončana iz 2014., koja nakon Eura 2016. propušta drugo veliko natjecanje u nizu. Dvostruki akualni južnoamerički prvak Čile najviše je rangirana reprezentacija (deveta na listi) koje neće biti u Rusiji, a veliko razočaranje priredio je i SAD, stalni sudionik SP-a od 1990. godine. Svi oni moći će tek sa zavišću gledati ovo prvenstvo koje će trajati od 14. lipnja do 15. srpnja sljedeće godine, i to u 11 gradova te na 12 stadiona.

Goran ROGULJIĆ
JAKOSNE SKUPINE:

PRVA SKUPINA:

Rusija, Njemačka, Brazil, Portugal, Argentina, Belgija, Poljska, Francuska

DRUGA SKUPINA:

Španjolska, Peru, Švicarska, Engleska, Kolumbija, Meksiko, Urugvaj, Hrvatska

TREĆA SKUPINA:

Danska, Island, Kostarika, Švedska, Tunis, Egipat, Senegal, Iran

ČETVRTA SKUPINA:

Srbija, Nigerija, Australija, Japan, Maroko, Panama, J. Koreja, S. Arabija

Najčitanije iz rubrike