Sport
NK OMLADINAC

Cibalia uveličala proslavu 70. rođendana kluba
Objavljeno 17. studenog, 2017.

Iako se u Selcima Đakovačkim nogomet igrao i prije, organizirani povijest bilježi od 1947. godine! Tada pod imenom Slavonca, a od 1963. dobiva današnje Omladinac, koje ni ratne 90-e nisu omele u egzistiranju. Permanentno u nižim ligama s izvorno amaterskim težnjama, kakve su i današnje u okviru Druge ŽNL Skupine “Đakovo”. Na proslavu 70. rođendana došla je vinkovačka Cibalia i domaćinu čestitala s osam komada (8:2), a upotpunit će ju Osijek, koji je, zbog zauzetosti, posjet odgodio za sljedeću godinu, nakon što je bio središnji gost na 50. obljetnici.

Sedam desetljeća dugo je razdoblje koje su obilježile mnoge generacije igrača i čelnika bez kojih ne bi bilo kluba. Posljednjih 40-ak i nešto godina konstanta je Stjepan Ljubej, koji se sjeća i priča o osnutku kluba.

- Utemeljitelji su bili Posavec i Sinjaković te Živković, poznat kao Dildo, ali je uvodni najveći doprinos dao Adam Zaharov, koji je tada igrao za Cibaliju i iz Vinkovaca u selo donio kopačke i dresove zelene boje, koje su i današnje klupske. Nose je primarno domaći igrači pod vodstvom trenera Kristijana Vrtarića, a selektirani od profesora Ivana Denića. Da sve normalno funkcionira, brine se predsjednik Živko Poplašen te još deset članova Izvšnog odbora, koji, praktično, vlastitim naporima osiguravaju proračun. Potreban za aktivnosti stotinjak nogometaša, jer uz seniore egzistiraju veterani te početnici i pioniri, o kojima se brine Božidar Farkaš - preletio je Ljubej od kasnih 40-ih prošloga stoljeća do današnjih dana. Između toga golemo je razdoblje u kojem je obol dalo pregršt domaćih ljudi. Ljubej se, pak, sjetio nekih...

- Teško je nabrojiti tko je sve uložio sebe kako bi klub doživio 70. obljetnicu, među kojima ima i onih izvan kluba. Poput danas ŽNS-a osječko-baranjskog na čelu s Antom Vučemilović-Šimunovićem i tajnikom Željkom Belom te HNS-a pod ravnanjem našeg Slavonca Davora Šukera, koji je već konkretno pomogao klubu, a i u buduće će. Odličnu također suradnju imamo i s ljudima iz NS-a Đakovo, tako da možemo, uglavnom, biti zadovoljni. Od klupskih aktivista zahvale za proteklo razdoblje idu na adrese: Marina Jelaćića, Božidara Farkaša, Tonija i Stjepana Hostića, Drage Bagarića, Mihaela Kaniseka, Ante Aščića, Nike Blaževića, Ivice Majstorića, Ivice Lajtmana, Peje Petrovića, Zdravka Miličevića i Drage Ćurića te i moje malenkosti, koji sam uz klub, praktično, dvije trećine postojanja. Zahvala, dakako, pripada i mnogima drugima sada nespomenutima koji su pridonijeli egzistiranju i opstanku kluba - elaborirao je Ljubej, posebice potom bivajući ponosan na ulogu ljudi i nogometaša iz Selaca Đakovačkih u vrijeme Domovinskog rata:

- Iz mjesta s približno 2000 stanovnika, prošlih godina znatno smanjenog toga broja, jer se 300-tinjak mladih iselilo iz Hrvatske, čak je 530 odjenulo odoru Zbora narodne garde. Njih 20 dalo je život za samostalnu Hrvatsku, među kojima su neki bili i članovi kluba. Živimo, dakle, i radimo časno kakvi namjeravamo ostati te također držati aktivnosti kluba ostavljajući ga budućim generacijama - emotivno je zaključio 60-godišnji Stjepan, vjerujući i nadajući se da će s Omladincem aktivno proslavljati još niz rođendana.

Dražen LEKŠAN
Najčitanije iz rubrike