Sport
UOČI SLAVONSKOG DERBIJA: NK OSIJEK

Pobijedili su PSV, a mogu li sada svladati Cibaliju?
Objavljeno 17. studenog, 2017.
Osim Šorše, protiv Cibalije će istrčati momčad Osijeka koja je ljetos najčešće igrala Europu

Vezani članci

UOČI SLAVONSKOG DERBIJA: HNK CIBALIA

Premijera Vladimira Balića u novoj ulozi protiv bivšeg kluba

Osijek će svoju drugu poziciju na ljestvici braniti u drugom ovosezonskom, a 51. u HNL-u, slavonskom derbiju protiv Cibalije.

Statistički gledano, trebao bi je i obraniti jer ove jeseni bijelo-plavi su vrlo negostoljubivi domaćini. Samo su se dva gosta uspjela izvući bez poraza, Rudeš i Dinamo, a i to se dogodilo još u srpnju. Dakle, tri i pol mjeseca momčad Zorana Zekića nije prepustila ništa na svom travnjaku.

Pouke iz Vinkovaca

Podatak koji ide na ruku bijelo-plavima jest statistika međusobnih susreta s Cibalijom u posljednje vrijeme. Vinkovčani su u posljednjih deset gostovanja u Osijeku pobijedili samo jednom, prije pet godina (2:1). U posljednjih osam dolazaka u Gradski vrt zabili su samo dva pogotka, i to oba u toj utakmici koju su pobijedili. Međutim, put do tih pobjeda nikada nije bio lagan. Ili su bile izražene s minimalnim rezultatom ili su Vinkovčani dosta dugo uspijevali odolijevati. Nešto manje dramatike bilo je tek u posljednjem susretu na osječkom stadionu kada je Dmitro Lopa s dva pogotka (pred kraj prvog i početkom drugog dijela, nap.a.) bijelo-plavima donio 24. pobjedu u slavonskim derbijima. Mnogo je detalja koji ukazuju kako je Osijek favorit, ali riječ je o derbiju, a u njima pravih favorita nikada nema bez obzira na kvalitetu ili trenutačnu formu. Uostalom, kako se ne treba postaviti kada si favorit u derbiju Osijek je na teži način naučio baš ljetos kada je pokleknuo u Vinkovcima. Bio je i poveo, ali Cibalia se nije predala i velika njezina borbenost donijela je rezultatski preokret. Istina, ta je utakmica bijelo-plavima došla nakon ispadanja od Austrije na europskoj sceni zbog kojeg nisu bili baš u najboljem stanju. No, u subotu neće biti nikakvih alibija.

Lopa i Ejupi

Trener Osijeka Zoran Zekić neće imati na raspolaganju četvoricu igrača. Zbog suspenzija, 51. “bitku za Slavoniju”s tribina će odgledati Haris Hajradinović, Gabrijel Boban, Andrej Lukić i Domagoj Pušić. Stoga posebna pozornost bit će usmjerena na Muzafera Ejupija i Dmitra Lopu. Njih dvojica u svojim nogama imaju “oružje” kojim se može pobijediti Cibalija. Lopa je proljetos sam odlučio slavonski derbi, a ove sezone nikako da dočekamo njegovu dojmljiviju partiju. Ejupi je, pak, odlično krenuo u sezonu, a onda je upao u “crnu rupu” iz koje izlaz traži već dva mjeseca. Ima li bolje prilike od slavonskog derbija da nas podsjete zbog čega smo ih prošle sezone zvali - ključnim igračima? Kada smo već kod Osijekova napadačkog arsenala, vrlo važno će biti i raspoloženje krilnih napadača Erosa Grezde i Petra Bočkaja. Obojica su tijekom stanke bila na reprezentativnim akcijama i obojica su zabila pogotke. Vratili su se zdravi, što je za Zekića najvažnije, pa će oni upotpuniti europski izgled Osijekove momčadi za slavonski derbi. Naime, izostanci koji će diktirati Zekiću izbor početne postave otvaraju mu mogućnost sastavljanja momčadi kako je izgledala ljetos na europskoj sceni. Od tih ljudi samo Tomislav Šorša zbog neće biti u subotu na raspolaganju.

Dalibor KELER

Negostoljubivi

SAMO DVA GOSTA BEZ PORAZA U OSIJEKU

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike