Osijek
MEĐUNARODNI DAN “PALČIĆA”

Mama Dunja: Netko nikada nije upoznao svoga heroja, a ja sam svoga rodila!
Objavljeno 17. studenog, 2017.
Danas zdravi petogodišnjak Marin Valinčić rođen je sa samo 1020 grama i 39 centimetara, u 26. tjednu trudnoće

Osječanka Dunja Valinčić bila je u 26. tjednu trudnoće kad je krenula na posao i umjesto na radnome mjestu, završila na operacijskom stolu. Carskim je rezom rodila dječaka teškog samo 1020 grama i dugog 39 centimetara. Zbog niza popratnih zdravstvenih problema – četvrtog stupnja krvarenja u mozgu, otvorenog arterijskog duktusa, hiperbilirubinemije pa naposljetku i operaciju očiju - liječnici nisu davali optimistične prognoze. Ipak, “palčić”, petogodišnji Marin, danas je zdrav dječak!

Prerano na svijet

- Trebao se roditi 21. prosinca, a na svijet je došao 17. rujna. Bila sam u šoku kada je, vjerojatno, upala maternice izazvala prijevremeni porođaj. Kad sam ga prvi put vidjela bio je potpuno plav, bez obrva i trepavica, a zbog te plave boje cijelog su ga mazali Heparinom da mu bude bolje. Proveo je u bolnici tri i pol mjeseca, a zbog računice kronološke dobi, prema kojoj je imao tri mjeseca, a korigirane dobi tek 39 tjedana, ispada kako nije bio ni rođen kad smo izišli iz bolnice - prisjeća se Martinova mama Dunja, pred kojom je tada bila duga borba. Odlazila je na redovite kontrole, a njezin je mali borac uspio izbjeći hidrocefalus, unatoč teškom krvarenju u mozgu koji mu je oštetio centar za govor pa danas govori na razini 3,5-godišnjaka. To ga, međutim, ne priječi u igri s njegovim prijateljima u Dječjem vrtiću “Nevičica”, gdje nam je otkrio da su mu najbolji prijatelji Saša, Iskra, Gabrijel, ali prije svih njegov brat, 16 mjeseci stariji Borna.

Vjera i snaga

- Marin je prohodao s 18 mjeseci, progovorio je kasno, no on je danas potpuno zdravo dijete. Dva puta tjedno odlazimo logopedu i kažu da bi do škole trebao poboljšati govor. Kilaža se popela do 21 kilogram, što je posve uobičajeno i presretna sam što je on kao bilo koji drugi petogodišnjak. Sto puta sam rekla: “Hvala medicini, hvala dragom Bogu, ali i samom Marinu”. Najgori je osjećaj nemoći, jer u toj situaciji svom djetetu nitko ne može pomoći. Mogla sam samo vjerovati u njega i puno mi je srce kad vidim koliko je jak ne samo on, nego i svi drugi “palčići” koje znamo - poručuje Dunja.

Roditeljima koji se nađu u toj situaciji poručuje da treba imati mnogo vjere i snage i biti tu za svoje dijete.

- Netko nikada nije upoznao svoga heroja, a ja sam svoga rodila - ponosna je Dunja koja će danas, zajedno s članovima osječke podružnice Kluba roditelja nedonoščadi “Palčići”, pustiti stotinu ljubičastih balona u povodu Međunarodnog dana prijevremeno rođene djece, u čast svih, pa i svoga “palčića”.

Marija MIHELIĆ
DV “NEVIČICA” KOJI POHAĐA MARIN, DANAS ĆE SVIJETLITI LJUBIČASTO

- Marin je dobar prijatelj i rado slažemo kocke, istaknula nam je njegova prijateljica, 4,5-godišnja Iskra, dok je petogodišnji Gabrijel rekao kako se u dežurnoj sobi DV-a “Nevičica” on i Marin često igraju autićima.

- Imamo pozitivan stav i inkluzivan pristup, prihvaćamo sve različitosti te djecu usmjeravamo na prihvaćanje i razvoj humanih vrijednosti - rekla nam je Ivana Hazenauer, voditeljica DV “Nevičica”, koji kroz pedagošku godinu obilježava i podržava tu i slične inicijative. Tako svake godine 17. studenoga vrtić “svijetli” ljubičasto, podržavajući Klub “Palčići”.

VEČERAS PUŠTANJE BALONA

Klub roditelja nedonoščadi “Palčići” osmu godinu zaredom obilježava 17. studenoga i upozorava na globalni problem prijevremenog, točnije rođenja djeteta prije 37. tjedna trudnoće. Prema riječima Martine Čizmok, voditeljice Kluba Osijek, to je vodeći uzrok smrti novorođenčadi, te drugi uzrok smrti djece do pete godine života.

- Zajedno s Gradom obilježavamo ovaj za nas poseban dan puštanjem balona kod pješačkog mosta koji će u 17 sati zasvijetliti ljubičastom bojom u čast svih naših “palčića” u Hrvatskoj - rekla je Čizmok.

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

2

POSLJEDICE NEVREMENA U OSIJEKU

Vjetar odlomio stablo, koje
je završilo na automobilima

3

VEĆ DUGO ZATVORENA

Raspisan poziv za saniranje krovišta knjižnice na Jugu