Regija
NATJEČAJ MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE

Školama za poljoprivredna zanimanja čak 500.000 kuna
Objavljeno 17. studenog, 2017.
Prvi je put za srednje škole osigurano nepovratnih pet milijuna kuna

Vezani članci

VINKOVCI I ILOK

Partnerstvom škola do milijun kuna

ĐAKOVO/VINKOVCI/POŽEGA - Ni najveći OPG ne bi imao ništa protiv da mu se uputi javni poziv za dodjelu čak pola milijuna nepovratnih kuna da ih uloži u modernizaciju svoje proizvodnje, a kamoli da se takva prilika ponudi nekoj školi. A upravo je takva šansa - javni poziv srednjim školama za dodjelu nepovratnih sredstava, stigla iz Ministarstva poljoprivrede, i to za promociju i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja u poljoprivredi. Prvi put je to ministarstvo za srednje škole osiguralo 5,000.000 kuna, a mogu se javiti škole koje provode obrazovne programe u sektoru poljoprivrede, prehrane i veterine za projekte ulaganja u školska poljoprivredna gospodarstva i praktikume te povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima škole ili školske zadruge. Interes među slavonskim školama je velik, zlatnu priliku da na taj način dodatno opreme i obnove svoje školsko poljoprivredno gospodarstvo vide i u Srednjoj strukovnoj školi Antuna Horvata u Đakovu, koja sada obrazuje za tri, a od iduće će školske godine i za četiri poljoprivredna zanimanja. Sada su to zanimanja poljoprivredni tehničar – opći, agroturistički tehničar i fitofarmaceut, a 2018./19., najavljuje ravnatelj Mirko Ćurić, ulaze i u program za agrotehničara.

Plastenik, mehanizacija

“Horvatovci” na Ivandvoru obrađuju 44 hektara, gdje ratare i imaju voćnjak te nešto povrtlarske proizvodnje. Proizvode i u 200 četvornih metara plastenika, koji je opremljen i grijanjem. U sve to već je mnogo uloženo, no potreba je i dalje napretek.

- Svakako ćemo se javiti na poziv Ministarstva poljoprivrede jer naš je plastenik star deset godina pa zahtijeva obnovu, zamjenu plastike. Želimo nabaviti i novu poljoprivrednu mehanizaciju, možda i novi kombi za prijevoz učenika - kaže Ćurić.

“Horvatovci” su se već iskazali u povlačenju sredstava za svoja poljoprivredna zanimanja i svoje praktično naukovanje.

– Na taj način kupili smo traktor, mreže za voćnjak, riješili pitanje njegova navodnjavanja, nabavili mehanizaciju i dr. Slični programi, ali iz drugih resora, poput obrazovanja, postojali su do prije nekoliko godina i dosadašnja praksa pokazuje da oni nisu samo mrtvo slovo na papiru. Ovu vrijednu priliku koju sada nudi Ministarstvo poljoprivrede svakako treba iskoristiti - kaže Ćurić.

“Horvat” u svojim poljoprivrednim zanimanjima ima sedam razreda s oko 160 učenika. U Ministarstvu ističu da, ako se prijavljuje jedan prijavitelj, maksimalan iznos potpore može biti 500.000 kuna, a najniža vrijednost zatraženih sredstava po projektu je 50.000 kuna. Poziv nikako nije ostavio ravnodušnim ni Poljoprivredno-prehrambenu školu u Požegi.

- Razmišljali smo da prijavimo projekt novih voćnih nasada, jer nam se sada zemlja u dosadašnjem voćnjaku odmara dvije godine. Nakon pregleda novog natječaja i uvjeta prihvatljivih troškova odlučili smo se da to ipak bude novi laboratorij za analizu tla, za koji već imamo uređen prostor. Potreban nam je za naš novi Centar za kompetenciju. Budući da se radi o ograničenim sredstvima, do 500.000 kuna po školi, odlučili smo se za laboratorij, čija se oprema vrijednosno uklapa u natječaj. Imamo kemijski laboratorij, koji nam je potreban za obučavanje učenika - kaže ravnateljica Marija Grgić.

Centar za kompetenciju

Dodaje da bi u novom laboratoriju obavljali i analize tla za svojih 120 hektara pod ratarskim kulturama i trajnim nasadima. U ovoj školi provodi se obrazovanje za deset zanimanja, a ove godine upisala je čak šest kombiniranih razreda s više od 100 učenika. Obrazuju i učenike s teškoćama za zanimanja pomoćni cvjećar, s vlastitom proizvodnjom cvijeća u plastenicima, i pomoćni pekar. Škola također ima nekoliko pripremljenih projekata koje je već aplicirala na natječaje, a najveći je Centar za kompetenciju u poljoprivredno-prehrambenoj proizvodnji sa stočarskom i svinjogojskom farmom, preradom gotovih proizvoda - voća, povrća i žitarica, hladnjačom i pakirnicom, u vrijednosti od 32 milijuna kuna. Za nj se još traži potvrda i izvor financiranja.

- Naša škola ove godine provela je odličan upis učenika i popunila sva zanimanja, za razliku od škola iz regije, koje su upisale samo dva-tri odjela. Našim Centrom kompetencija želimo privući i učenike iz drugih sredina za obrazovanje, ali i našim nastojanjem da sve što prođu kroz nastavu prođu i u praktičnom radu, kroz vježbe. Za to su jako važni laboratoriji, jer moramo poštovati i Nitratnu direktivu, smanjiti zagađenja, povećati prinose, a tu su važne analize kod prihrane, tretiranja biljaka, ratarskih i voćarskih kultura - kaže ravnateljica Marija Grgić te dodaje da im je požeško veleučilište izradilo projekt podizanja novih voćnjaka.

Javni poziv Ministarstva poljoprivrede otvoren je do 23 studenoga. S. Župan, AGM Kruna

Škole, praktikumi i laboratoriji

“Naše poljoprivredne škole temelj su budućim mladim poljoprivrednicima, kojima trebamo osigurati modernu opremu i sredstva za školski rad i učenje. Tako će steći znanja koja će im sutra pomoći na njihovim obiteljskim gospodarstvima. Mladi ljudi koji se odlučuju za poljoprivredna zanimanja već u ranoj dobi pokazuju što žele raditi u budućnosti. Na nama je da im pomognemo opremajući škole, praktikume i laboratorij”, kaže o ovom javnom pozivu ministar Tomislav Tolušić.

Možda ste propustili...

IZNIMNO VELO ZANIMANJE

Poziv za potpore zasad zatvoren

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana