Regija
SLAVONSKA POSLOVNA INOVACIJA

Kupiš svinju pa dobiješ dvorište i sve za kolinje
Objavljeno 17. studenog, 2017.
U Đurićima kupci besplatno mogu dobiti prostor, osigurana im je vatra, vrela voda i pribor, te si sami priređuju polutke

ŽUPANJA - Zahuktava se sezona svinjokolja u županjskoj Posavini. Tovljenici se prodaju po cijeni od 13 kuna za kilogram žive vage, dok za crne svinje, koje su zbog izuzetne kvalitete mesa, ali i masti, sve traženije, prodavači traže 15 kuna. Za svinjske polutke treba izdvojiti kunu više za kilogram. Krmače su jeftinije od tovljenika i mogu se kupiti po cijeni od 10 kuna za kilogram žive vage. Za njih se odlučuju kupci koji traže zrelije meso. No tu treba biti oprezan i voditi računa o starosti krmača, jer s godinama meso postaje suho i mrvi se, pa ga za proizvodnju suhomesnatih proizvoda treba miješati s mesom tovljenika.

I dok većina građana, posebice u selima, svinjokolje odrađuju u svojim dvorištima, sve više Županjaca pribjegava praksi da svinje odvezu mesaru ili pojedincima koji uslužno klanje obavljaju na crno i navečer odu po prerađevine.

Poznati svinjogojac Anto Golubović iz Đurića, svojim je kupcima na korištenje odlučio besplatno ustupiti vlastito dvorište i omogućiti da si sami prirede i kućama odvezu polutke.

- Imam dosta upita i kupaca iz Vinkovaca i Osijeka koji jednostavno nemaju gdje zaklati svinje, ošuriti i odraditi taj dio posla. Odlučio sam kupcima ponuditi besplatnu uslugu klanja, a polovice neka oni sami odrade, također u mome dvorištu. Osiguram im vatru, vrelu vodu i sav pribor koji je potreban - kaže Golubović.

Cijena porasla

Već je desetak komada prodao na takav način i kaže da se ljudima to sviđa, dođu s ekipom i odrade posao. Lani je, prisjeća se, cijena tovljenika bila 11 kuna za kilogram, dvije kune niža nego sada, a razlog poskupljenja vidi u padu proizvodnje svinjetine u regiji. Dodaje da je lani i carsko meso u trgovačkim centrima koštalo 17 kuna, a danas je 24, što je poskupljenje od čak 40 posto.

A iz Veterinarske stanice Županja upozoravaju građane na obvezan pregled mesa na trihinelozu. Veterinarske ambulante na području županjske Posavine rade i vikendom i u smjenama, prema već uhodanom rasporedu, kao i ranijih godina. Pregled stoji nešto manje od 50 kuna po uzorku, a radi se metodom umjetne probave koja simulira probavu uzorka u želucu, nakon čega se sadržaj sedimentira i pregledava mikroskopski. Pojedini građani iz Cvelferije meso na analizu odnose u Brčko Distrikt. Ondje je još uvijek u primjeni stara, ali mnogo brža metoda pregleda koja košta 5 KM (20 kuna) za domaću svinju, dok je, kako doznajemo, pregled mesa na trihinelu za divlju svinju skuplji i stoji 15 KM (60 kuna). Nošenje mesa na analizu u susjednu državu strogo je zabranjeno i oni koji se ogluše o naputke Ministarstva o provođenju obveznih mjera o suzbijanju zaraznih bolesti čine prekršaj za koji su predviđene visoke novčane kazne. A u slučaju pregleda mesa u BiH, građani ne ostvaruju pravo na naknadu ako se utvrdi da je meso zaraženo trihinelom.

Divljač nosi rizik

Iako ove godine nema zabilježenih slučajeva oboljelih od trihineloze, a nije ih bilo ni lani, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije dr. Kata Krešić upozorava da nema mjesta opuštanju i da meso i dalje treba obvezno pregledavati i otkloniti svaku sumnju u zdravstvenu ispravnost.

- Što se tiče trihineloze, javnozdravstvena situacija kod nas je doista povoljna i dugi niz godina nismo imali oboljelih, ali oprez i dalje mora postojati i sve propisane mjere treba i dalje savjesno provoditi. Jer dokle god ima trihinele među divljači, postoji rizik da se ona unese i među domaće životinje. A dovoljno je da se pojavi jedna trihinelozna svinja i da imamo desetke oboljelih - ističe Krešić.

Podsjeća građane na važnost obveznog pregleda mesa na trihinelozu, posebice upozorava da meso divljači koje se koristi i za izradu suhomesnatih proizvoda nikako ne smije ostati nepregledano, jer ono i nosi najveći rizik.

– Jako je važno da meso pregledaju ovlaštene osobe i na način koji je kod nas obvezan, dakle metodom umjetne probave, jer samo trihineloskopski pregled više nije dovoljan - zaključuje.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Do 10.000 kuna kazne za nepropisni pregled na trihinelu

Na području Prekršajnog suda u Vukovaru, Stalne službe u Županji, zaprimljen je tijekom prošle godine jedan predmet vezano uz nepoštovanje mjera iz članka 158. st.1. Zakona o veterinarstvu, odnosno pravilnog uzorkovanja i analize mesa prilikom klanja životinja, doznajemo od glasnogovornice Prekršajnog suda u Vukovaru Ankice Sabo. Za prekršaje iz navedenoga članka propisana je novčana kazna za pravnu osobu od 50.000 do 100.000 kuna, a za odgovornu osobu u pravnoj osobi i fizičku osobu od 6000 do 10.000 kuna.

trihinela

JEDNA BOLESNA SVINJA - DESECI BOLESNIH LJUDI

13

kuna za kilogram žive vage cijena je tovljenika

15

kuna cijena je kilograma žive vage za crne svinje

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike