Kultura
PROMOCIJA PRVOG TOMA KNJIGE O POVIJESTI KAZALIŠTA U BARANJI

Kazališni se amaterizam gasio uvijek zbog istog razloga: nedostatka novca
Objavljeno 16. studenog, 2017.

BELI MANASTIR - Prigodom proslave Dana grada, u organizaciji Grada Belog Manastira, Gradskog kazališta Beli Manastir i Zavoda za baranjsku povjesnicu, predstavljena je dvotomna knjiga o povijesti kazališta u Baranji i Belom Manastiru, čiji su autori Daniela Taslidžić Herman i Davorin Taslidžić. Prva knjiga “Baranjski dvostoljetni Thalijin hram I. - Kazališni identiteti” vodi nas u 1897., a početci belomanastirskih kazališnih koraka sežu u 1927. Na promociji, u Etnološkom centru baranjske baštine u Belom Manastiru, govorio je Ivan Sajević, voditelj Gradskog kazališta mladih Vitez, i recenzenti, doc. dr.sc. Ivan Trojan i doc. dr.sc. Zlatko Đukić s Filozofskog fakulteta u Osijeku.

U publici su bili nekadašnji glumci, koji su uloge ostvarivali 70-ih i 80-ih, kao i sadašnji glumački ansambl, predstavnici kazališta iz susjedne BiH. Ulomke je čitala Mia Tomšić.

Druga knjiga pratit će razdoblje 1995. - 2017., uspone i padove kazališta, koje je posljednjih godina obilježila drama “Dnevnik Anne Frank”, ali i suradnja s Odjelom prevencija Policijske uprave osječko–baranjske. Amatersko pozorište Beli Manastir rad je počelo u sezoni 1927./28. u “Vardaru”, gdje su se prije održavale kinoprojekcije. Prva premijerna bio je “Šaran”, 21. ožujka 1928. Amatersko kazalište “Jovan Lazić” djeluje od ljeta 1946. do 1960., a dio glumaca seli se u Šećeranu. U srpnju 1958. na Festivalu dramskih amatera Hrvatske na Hvaru belomanstirski kazalištarci bilježe uspjeh s predstavom “Hasanaginica”. Zbog nastale krize (nedostatka novca) osniva se Centar za kulturnu djelatnost mladih Baranje te Teatar 54300. Rad kazališta prekida se u ljeto 1991. zbog Domovinskog rata.

Kazališni se amaterizam gasio uvijek zbog istih razloga: nedostatka novca. Danas, 90 godina nakon prve premijere, djeluje Gradsko kazalište Beli Manastir. Iako nemaju diplomu akademije, trude se kao i profesionalci.

- Beli Manastir je definitivno kazališni grad. Za amatersko kazalište daju više srca od mnogih profesionalnih kazališta - istaknuo je u ime Kerekesh Teatra Jan Kerekeš, koji je dan nakon promocije odigrao komediju “Krtice”. N.Vek.

Možda ste propustili...

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

Najčitanije iz rubrike