Kultura
JELENA ŠTEFANIĆ PONOVNO U OSIJEKU

Tek nakon “Traviate” počela je moja 'ozbiljnija' karijera
Objavljeno 17. studenog, 2017.

Vezani članci

VARAŽDINSKA SOPRANISTICA OSIJEK NAZIVA SVOJIM SRETNIM GRADOM

Jelena Štefanić: Ponekad se odreknem odjeće da bih mogla otići na audiciju

VARAŽDINKA NAKON DVIJE GODINE OPET U OSIJEKU:

Jelena Štefanić večeras na pozornici HNK debitira u Mozartovu “Don Giovanniju”

Prvi put se Osijeku i osječkoj publici predstavila prije šest godina. Bilo je to na Osječkom ljetu kulture 2011.

- Lijepa uspomena! - kratko danas kaže Jelena Štefanić, sjajna mlada varaždinska sopranistica koju ovih dana također možemo susresti na ulicama našega grada, jer s osječkim kolegama u HNK-u, pod vodstvom maestra Filipa Pavišića i redatelja Roberta Boškovića priprema premijeru Verdijeva “Trubadura”. Gledat ćemo je u ulozi Leonore, dvorske dame, a alternacije su joj Vesna Baljak i Dragana Radaković (koja će pjevati na premijernoj izvedbi).

Nakon OLJK-a uslijedio je poziv maestra Pavišića za Violettu Valery (Traviatu), a prošle je godine mlada Varaždinka (koju često prilike ima čuti i publika na raznim europskim pozornicama), pjevala Donnu Annu u Mozartovu “Don Giovanniju”.

- Ovo mi je četvrti projekt u proteklih šest godina u Osijeku i uvijek se rado vraćam. Emotivno sam vezana uz Osijek jer, zapravo, tek nakon “Traviate” počela je moja 'ozbiljnija' pjevačka karijera. Netom prije završila sam akademiju u Beču. Naravno, pjevala sam ja i prije, tj. za vrijeme studiranja, ali to su bile manje i ne toliko zahtjevne uloge. No, sve je to staž i iskustvo potrebno mladom pjevaču. Nakon “Traviate”, uslijedila je Mozartova Konstanza na festivalu Semmering pokraj Beča - kaže Jelena.

I tako, uloga za ulogom, godina za godinom, i evo je na Leonori.

- Trenutačno najzahtjevnija uloga na mom repertoaru. Ovo sam je ljeto imala prigodu isprobati na Cresu, a dogodila se potpuno neočekivano i slučajno. Početkom godine maestro Simon Dešpalj čuo me na jednom satu pjevanja gdje sam izvodila arije 'za dušu', koje nisu na mom repertoaru, ali su mi se baš taj dan pjevale. U to sam vrijeme radila ulogu Rosalinde u Straussovoj opereti “Šišmiš” za gostovanje u Njemačkoj i jednostavno sam se morala malo 'odmoriti'. Tako sam posegnula iz zabave za prvom arijom Leonore (Tacea la notte). Mjesec dana nakon tog izleta za dušu, sjedila sam u Milanu, na trgu ispred katedrale Duomo, kada me nazvao maestro Dešpalj i rekao da će na Cresu raditi “Trubadura” i pitao bih li pjevala. Uzvratila sam mu pitanjem: Mislite li da ja to mogu? Meni je, naime, ostatak uloge bio potpuna nepoznanica. Znala sam neke dijelove po sluhu, ali nije to TO. Nikada ju nisam pjevački isprobala. Njegov je odgovor bio: DA. Istoga sam trenutka otišla u Ricordi preko puta i kupila note. Tako je počelo moje upoznavanje i rad na Leonori. Učila sam je paralelno s Rosalindom i, kako se kaže, stavljala je u grlo - kroz smijeh se prisjeća Jelena.

U rujnu ove godine ponovno ju je nazvao maestro Pavišić i eto je ponovno u Osijeku.

- Veselim se svakoj probi i radu s mladim redateljem Boškovićem, njegovim asistentom Vedranom Komeričkim i maestrom Pavišićem. Radimo mnogo, ali kada je atmosfera pozitivna, ništa nije teško. Moram napomenuti da je i ostatak ansambla sjajan, u kolegama imam veliku podršku, što je bitno za mladoga pjevača. Odmah se i ovako zahtjevna uloga čini lakšom. Mislim da će to biti još jedna izvrsna predstava u nizu u HNK-u Osijek - optimistična je Jelena Štefanić.

Narcisa VEKIĆ

četvrti

PROJEKT U ŠEST GODINA u HNK-u OSIJEK

Mislim da će to biti još jedna izvrsna predstava u nizu u HNK-u Osijek.

Možda ste propustili...

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

Najčitanije iz rubrike