Kultura
ZNANSTVENI SKUP O STJEPANU ĐAKOVIĆU

Jedan od posljednjih naših pjesnika latinista
Objavljeno 17. studenog, 2017.

VINKOVCI - Centar za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima, Grad Vinkovci, Vukovarsko-srijemska županija, Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci, te Glazbena škola Josipa Runjanina, organizirali su Znanstveni skup i recital o Stjepanu Đakoviću, naslovljen “Knjiški Krnjaš III”, u povodu 155. obljetnice njegova rođenja.

- Stjepan Đaković bio je istaknuti vjeroučitelj, a nakon umirovljena počeo je pisati stihove na latinskom, i vjerojatno je posljednji u Slavoniji koji je to činio. Đaković se angažirao u radu Gradske knjižnice i čitaonice u Vinkovcima. Radio je neumorno, tiho, u kulturnom društvu, bio je voditelj zbora, vjeroučitelj prije svega, čak 36 godina, do čega šest u Osijeku na klasičnoj gimnaziji i 30 godina u Vinkovcima. Svojevrsni je rekord 30 godina neprekidne službe u jednome gradu. Dvije godine svirao je orgulje podučavajući učenike kako treba pratiti crkveno pjevanje. Bio je čovjek koji je neprimjetno sudjelovao u kulturnom životu grada Vinkovaca - rekao je msgr. mr. sc. Luka Marijanović, sveučilišni profesor u miru iz Đakova, jedan od sudionika skupa.

Prof. Stjepan Đaković (Šarengrad, 1862. - Vinkovci, 1948.), svećenik, kulturni djelatnik, latinski pjesnik, pohađao je gimnaziju u Vinkovcima i đakovački licej. Jedan je od posljednjih hrvatskih pjesnika latinista i kao takav nosio je počasni naziv horatius cibaliensis.

Na početku znanstvenog skupa sve je je uvodno pozdravila prof dr. sc. Anica Bilić, znanstvena savjetnica i upraviteljica Centra, te dr. sc. Mario Banožić, pročelnik Upravnog odjela za kulturu grada Vinkovaca, a program su uveličali učenice i učenici vinkovačke Glazbene škole. M.Kokaj

Možda ste propustili...

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

NAJPOPULARNIJA DRAMA FRANKA WEDEKINDA

“Buđenje proljeća” u Teatru &TD

Najčitanije iz rubrike