Kultura
MJESEC HRVATSKE KNJIGE U ORAHOVICI

Vuković-Runjić: Kriza čitanja zahvatila je cijeli svijet
Objavljeno 17. studenog, 2017.

ORAHOVICA - U sklopu Mjeseca hrvatske knjige, Ogranak Matice hrvatske Orahovica i Srednja škola “Stjepan Ivšić” ugostili su književnicu iz Zagreba Milanu Vuković-Runjić, koja je predstavila svoje romane: Seksopolis, Priča o M., Demoni i novinari, Proklete Hrvatice, Hotel u oblacima te knjigu dječjih priča Vladimir i Matilda. Pričala je Orahovčanima o svojim početcima pisanja, likovima, stilovima pisanja i odabiru tema:

- Vrlo sam rano počela pisati i napisala jako puno knjiga poezije, proze te novinskih tekstova. Moji su likovi uglavnom prilično slični meni, prolaze životne situacije poput mene ili sam posezala u povijest, o kojoj se može pisati na mekši način od znanstvenog. Jedna od meni najdražih mojih knjiga je “Proklete Hrvatice”, 20 priča o ženama koje su obilježile našu davnu i ne tako davnu prošlost. One nisu proklete, nego više legendarne, ali urednik je htio da se roman tako zove, iako je riječ o znamenitim Hrvaticama - istaknula je Milana Vuković Runjić.

Svaka joj je njezina knjiga na svoj način draga, a izdvojila je knjigu “Vladimir i Matilda”, koja je nastala zahvaljujući njezinoj kćerkici Antoniji.

- Rekla mi je: Mama, s obzirom na to da je tvoj posao vaditi priče iz glave, zašto meni čitaš iz slikovnice? I tako su nastali Vladimir i Matilda - naglasila je Vuković-Runjić. Pričala je i o nakladničkoj kući, salonu u kojem se okupljaju ljudi koji vole čitati i pisati.

- Volim dobru književnost, ne onu kojoj je cilj samo se dobro prodati jer knjiga koja se dobro prodaje ne mora biti dobra. Od pisanja knjiga se danas, na žalost, ne može živjeti. Volim reći da je to kao u Matoševo doba, koji je u životu bio više gladan nego sit. Sve svoje poslove ipak sam vezala uz knjigu i od toga uspijevam živjeti. Danas se ne čita dovoljno, knjiga nije najveća zabava, mladima je zabavnija televizija, interneta pa ne čudi kriza čitanja koja je zahvatila cijeli svijet. Budućnost knjige je u rukama onih koji ju uistinu i vole. Možda ova večer probudi ljubav prema knjigama u vama i da ta ugrožena sklonost nastavi u vama živjeti. U njima ćete zasigurno naći neko skriveno blago koje će vam u živtou nešto značiti – zaključila je Vuković-Runjić, na kraju najavivši svoja nova izdanja. Uskoro izlazi nastavak dječjih priča “Vladimir i Matilda”, koja će zaživjeti i kao lutkarska predstava, a njen krimić “Faraon iz Ilice”, pak, 30. studenog u kazalištu Komedija u Zagrebu. V.G.

Možda ste propustili...

POČINJE VENECIJANSKI BIJENALE

Najvažniji događaj za suvremenu umjetnost

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

Najčitanije iz rubrike