Tehno
JOŠ UVIJEK SE PROIZVODE

Audiokasete još nisu rekle svoju posljednju riječ
Objavljeno 16. studenog, 2017.
U svijetu se godišnje u nekoliko tvornica proizvede na desetke milijuna audiokaseta

Najsvježija poveznica s ovim nosačem zvuka stihovi su novog Kekinova uratka - Reno 4: “Samo vozi na bilo koju stranu svjeta, / imam par fantastičnih kazeta!” S oživljavanjem tradicije korza u Osijeku podosta se stanovnika slavonske metropole prisjetilo prošlih vremena, pa i zaboravljenih audiokaseta. Glazba 80-ih “treštala” je iz radiokasetofona, u koji je za kompilaciju pjesama za svoju dušu trebalo u pravo vrijeme staviti audiokasetu, prelijepiti rub selotejpom zbog omogućavanja simanja i stisnuti tipku “rec”, s prepoznatljivim crvenim kružićem. Audiokasete potom su se nosile sa sobom i puštale u automobilima, na tulumima...

Bilo je to uobičajeno za sve obitelji do početka 90-ih, kada je audiokasete polako počeo izgurivati CD. Poslije je glazba presnimavana na DVD, s pojavom digitalne tehnologije i famoznog MP3 formata glazba je puštana na MP3 playerima, a od prije nekoliko godina tu su funkciju preuzeli i pametni telefoni.

I tako stižemo u 2017. godinu, kada je audiokaseta daleka prošlost, koja u nešto starije generacije budi nostalgiju za lijepim prošlim, mladim vremenima. Današnji tinejdžeri audiokasetu mogu vidjeti samo guglajući, ne vjerujući starijima kako su oni nekada te iste kasete premotavali - s pomoću olovke! Iako su okarakterizirane kao muzejski primjerci, audiokasete još uvijek nisu potpuno izumrle. U svijetu ih se i dandanas godišnje proizvede nekoliko desetaka milijuna!

U Sjedinjenim Američkim Državama audiokasete još uvijek imaju svoje kupce, i to zahvaljujući Nacionalnoj audiokompaniji u Missouriju, posljednjoj tvornici audiokaseta u SAD-u i jednoj od posljednjih na svijetu. Prve audiokasete u masovnu prodaju krenule su početkom 60-ih godina prošlog stoljeća, kao zamjena za vinil-ploče. Do 90-ih i pojave CD-ova kasete su bile najpopularniji način snimanja i čuvanja audiosnimaka, glazbe i reprodukciju zvuka.

Najpoznatije i najbolje marke audiokaseta za snimanje i reprodukciju zvuka bile su Sony, TDK i Philips. Sada se, zahvaljući retrotrendu, audiokasete vraćaju na velika vrata. Prema riječima Stevea Steppa, direktora Nacionalne audiokompanije, “dok držite audiokasetu, ne možete ne osjetiti nostalgiju”. Nostalgija se, po svemu sudeći, prenosi i na prodajne rezultate, pa je 2016. bila najbolja godina za kompaniju. Tijekom 2014. kompanija je proizvela deset milijuna kaseta, taj broj se za trećinu povećao u 2015., a trend rasta nastavljen je i u 2016. i ove godine.

Nacionalna audiokompanija postoji od 1969., a klijenti su joj danas, kao i tada, raznovrsni - od malih nezavisnih brendova do velikih izdavačkih kuća, kao što su Sony i Universal. Stepp, unatoč razvoju tehnologije, opstanak proizvodnje audiokaseta pripisuje tvrdoglavosti! M.Bugarić

LEGA, JE L' SNIMAŠ?

Velik broj slušatelja Radija Osijek od 1986. godine željno je s prstom na tipki “rec” čekao početak emisije “Disco focus” urednika Dragana Lenarta. U njoj su se vrtjeli najnoviji hitovi, pa je bilo šteta nemati ih u svojoj kolekciji. Čekalo se da voditelj završi najavu pjesme pa da ostane zabilježena samo glazba. Urednici su se nešto poslije znali našaliti pa bi u sredini pjesme znali pustiti, sada slavnu, rečenicu od koje bi “presnimači” poludjeli: “Lega, je l' snimaš?”

Možda ste propustili...

NAJVEĆI GLOBALNI PRUŽATELJ RJEŠENJA ZA DATA CENTRE

Digital Realty povećava kapacitet data centra u Zagrebu

HUAWEI PREDSTAVIO NAJNOVIJU SERIJU

FreeClip slušalice za novo iskustvo slušanja

Najčitanije iz rubrike