Novosti
SUD U BIH ODBIO PRIZNATI LEX AGROKOR

Branko Marić: To je pravni nonsens
Objavljeno 15. studenog, 2017.

Vezani članci

NOVE OPTUŽBE IVICE TODORIĆA, VLASNIKA KONCERNA

Iz Agrokora isisavaju milijune eura

Iz Agrokora su u srijedu potvrdili da su zaprimili rješenje Kantonalnog suda u Sarajevu kojim je odbijen njihov zahtjev da se u Bosni i Hercegovini prizna postupak izvanredne uprave kao insolvencijski postupak te kažu da će uložiti žalbu, napominjući da ta sudska odluka neće utjecati na njihovo poslovanje u BiH, koje je stabilno i odvija se redovno.

“Sud kao glavni argument odbijanja Agrokorova zahtjeva za priznanje navodi da bi takvo priznanje bilo suprotno javnom poretku BiH, jer njezin pravni sustav ne poznaje institut izvanredne uprave u trgovačkom društvu”, odgovorili su iz Agrokora na Hinin upit. Agrokor će, kako navode, uložiti žalbu Vrhovnom sudu FBiH u Sarajevu na to rješenje u propisanom roku. “Ta odluka suda neće utjecati na poslovanje Agrokorovih kompanija u Bosni i Hercegovini, koje je stabilno i odvija se redovno”, ističe se u izjavi izvanredne uprave. Također navode kako se “povratak Mercatora na tržište BiH, kao i dokapitalizacija Konzuma BiH, odvija prema planu”.

- Kantonalni sud u Sarajevu odbio je priznati zakon o izvanrednoj upravi Agrokora za područje Bosne i Hercegovine - izjavio je za sarajevski Dnevni avaz voditelj odvjetničkog tima Agrokora u Bosni i Hercegovini Branko Marić. On smatra kako se radi o pravnom nonsensu, jer je i sud u Londonu priznao izvanrednu upravu Agrokora. U obrazloženju suda navodi se da bi pozitivna odluka bila suprotna javnom poretku i da bi se time ugrozilo pravo svake individue na parničenje, kaže Marić. Objasnio je kako takva odluka, na koju je najavio žalbu Vrhovnom sudu Federacije BiH, može u konačnici dovesti do komadanja kompanija u vlasništvu Agrokora u BiH. “Vjerovnika Agrokora ima više od 12.000 i nakon pravomoćnosti odluke svi bi mogli tražiti naplatu svojih potraživanja. Priznavanjem (izvanredne uprave) trebalo je zaštititi prava domaćih gospodarskih društava. Ovako je otvoren put prema najgorem scenariju”, istaknuo je sarajevski odvjetnik za Dnevni avaz.

Prema njegovim riječima, sud je praktički omogućio da bosanskohercegovačke kompanije u vlasništvu Agrokora svojom imovinom i novcem odgovaraju za dugove koncerna iz Hrvatske. Marić smatra da bi to ugrozilo poslovanje svih bosanskohercegovačkih kompanija koje su u vlasništvu Agrokora i radna mjesta uposlenika. “Shvatio bih ovakvu odluku da se radi o dugovima koje, na primjer, imaju Sarajevski kiseljak ili Konzum, ali ovdje je riječ isključivo o dugovima kompanija iz Hrvatske. Neshvatljivo mi je da to Kantonalni sud u Sarajevu nije prepoznao, jer donošenje pozitivne odluke isključivo je u interesu bosanskohercegovačkoga gospodarstva”, rekao je Marić.

Uz Ledo i Sarajevski kiseljak, u BiH djeluje i trgovački lanac Konzum, koji zajedno zapošljavaju više od 4000 radnika. H

RAMLJAK ZATRAŽIO SAZIVANJE GLAVNIH SKUPŠTINA DIONIČARA

Tvrtke iz sastava koncerna Agrokor koje kotiraju na Zagrebačkoj burzi izvijestile su da je izvanredni povjerenik Ante Ramljak od njihovih uprava zatražio sazivanje glavnih skupština dioničara, na kojima bi se, uz ostalo, trebalo donijeti odluku o pokriću gubitaka zabilježenih u 2016. Kako se navodi u objavi Jamnice, Žitnjaka, Leda, Tiska, Belja, PIK-a Vinkovci i Vupika, izvanredni povjerenik Ramljak upravama tih društava podnio je zahtjeve za sazivanje glavne skupštine dioničara u roku od deset dana od objave poziva dioničarima. Prema revidiranim izvješćima objavljenim početkom listopada, Jamnica je u 2016. imala konsolidirani gubitak od 255,6 milijuna kuna, Tisak 388 milijuna, Ledo 270 milijuna, Belje 45 milijuna, Žitnjak 29,8 milijuna, Pik Vinkovci 233 milijuna, a PIK Vrbovec 8 milijuna kuna. Za skupštine Belja i Vupika izvanredni povjerenik predlaže donošenje odluke o imenovanju posebnih revizora vođenja poslova tih društava “s posebnim naglaskom na vođenje poslova spram najvećeg pojedinačnog dioničara, Agrokora d.d.”, na način kako to određuje Zakon o trgovačkim društvima. Predlaže se da tu reviziju provede tvrtka Deloitte.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DOLAZI AUSTRIJSKI IMMOFINANZ

STC Osijek i STC Valpovo dobili novog vlasnika

2

PREDSTAVLJEN PRIJEDLOG OVRŠNOG ZAKONA

Ovrhe se vraćaju u nadležnost sudova

3

RASTEREĆENJE ZATVORSKOG SUSTAVA

U okviru probacije više od pola milijuna sati rada za opće dobro