Novosti
SUMNJA NA GOSPODARSKI KRIMINAL

Sutkinja odgovorila na pitanja Uskoka
Objavljeno 15. studenog, 2017.

Odvjetnik uhićene trgovačke sutkinje Vesne Malenice, Veljko Miljević, kazao je u srijedu da je njegova branjenica na ispitivanju u Uskoku odgovorila na sva pitanja te otkrio da ona nije prvoosumnjičena u istrazi navodnih nezakonitosti u stečajnim postupcima.

“Napravila je napor i pokušala se očitovati na sve bitno što čini činjenični opis djela”, kazao je Miljević nakon ispitivanja u sjedištu Uskoka. Dodao je da je Malenica, unatoč umoru i opsegu inkriminacija, dala “prilično opsežan odgovor” na sva pitanja.

O detaljima Uskokovih sumnji Miljević nije želio govoriti, ističući da je “iznošenje bilo čega kazneno djelo, zbog tajnosti istrage”.

“Gospodarska djela su u pitanju, ona nije prvoosumnjičena, vidjet će se što od toga može stajati”, izjavio je odvjetnik. Dodao je da se sumnje tiču “njezina nepostupanja u određenim situacijama” tijekom dugog razdoblja, od “više od 10 ili 12 godina”.

“Neću reći da ovaj predmet kasni u početku, ali sasvim sigurno je da bi bilo bolje za pravdu i za sve da takvi predmeti počnu ranije, jer onda imaju više šanse da ih se u dogledno vrijeme završi”, rekao je Miljević. Na pitanje koliko je stečajnih postupaka u pitanju, Miljević je kazao da ih je “užasno puno”, jer Malenica “užasno puno toga radi”.

“Ovo je mali izvadak iz svega, ali ako imate 200 svježih predmeta svake godine koji se nastavljaju na prethodne pa uspijevate i u tima svježima održati normu, onda možete zamisliti kako je to golemi opseg rada”, kazao je Miljević.

U akciji Uskoka i policije uz sutkinju i stečajnog upravitelja Peru Hrkača uhićeni su Miroslav Mitak, Josip Debić i Hrkačeva tajnica Tatjana Kušec, a Milan Lučić, osumnjičen za pomaganje u zloporabama, prema riječima njegova branitelja, nalazi se u Austriji.

Lučićev branitelj Mate Matić izjavio je Hini da njegov klijent nije najboljeg zdravlja, ali da će u okviru svojih mogućnosti poštovati sve zakonske obveze. Prvi je na ispitivanje u Uskok, nešto prije 11 sati, doveden Josip Debić, a potom i uhićena sutkinja Malenica.

Uhićeni bi u četvrtak do 15 sati trebali biti dovedeni pred suca istrage zagrebačkog Županijskog suda. Nakon ispitivanja osumnjičenika Uskok bi prema uobičajenoj praksi trebao donijeti odluku o pokretanju istrage i eventualno zatražiti određivanje istražnog zatvora.

Prema neslužbenim informacijama, osumnjičenici su zlorabili svoje funkcije kako bi pogodovali strankama u stečajnim postupcima, pri čemu su si od 2008. do 2017. priskrbili više od 27 milijuna kuna, a ukupna se šteta penje na 45 milijuna kuna.H

Curenje informacija?

Akcija uhićenja je, prema neslužbenim podacima, bila planirana za srijedu ujutro, no zbog curenja podataka realizirana je jučer. Mediji su saznali da se nešto sprema nakon što je procurila informacija da je Državno sudbeno vijeće (DSV) u utorak na zahtjev Uskoka ukinulo imunitet trgovačkoj sutkinji. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio je u srijedu da je u akciji Uskoka i policije zbog navodnih pogodovanja u stečajnim postupcima uhićeno pet osoba, koje se danas izvode pred pritvorskog nadzornika, te dodao da izvidi u tom slučaju traju još od prosinca prošle godine. “Ovisno o razgovorima koji će se voditi u DORH-u, vidjet ćemo koji su sljedeći potezi”, rekao je Božinović u izjavi novinarima. Odbio je odgovoriti je li akcija uhićenja na Trgovačkom sudu ubrzana zbog curenja informacija u medije rekavši da kao ministar unutarnjih poslova ne može komentirati izvide.

Možda ste propustili...