Osijek
USKLAĐIVANJE ILI ZAVRZLAMA?

Uvijek sam imao jedno ime, zašto su mi u Matici rođenih sada upisali dva?
Objavljeno 16. studenog, 2017.

Kad je po tko zna koji put u životu došao u Matični ured Osijek po izvod iz Matice rođenih, sugrađanin (koji je želio ostati anoniman) iznenadio se vidjevši da su mu sada u tom dokumentu navedena dva imena i prezime. “U svim dokumentima, a već sam u osmom desteljeću života, imao sam navedeno jedno ime. U osobnoj, vozačkoj, na zdravstvenoj, na svjedožbama, vjenčanom listu, u rodnom listu svog djeteta... Zašto sada imam dva?”, pita se naš čitatelj, zaključujući da je administracija opet uspjela zakomplicirati život građanima.

Sada, kaže, mora proći proceduru upisa onog imena kojim se služi u osobnim dokumentima. Ta procedura, osim što traje ona i košta, s obzirom na to da je sugrađanin platio 20 kuna državnih biljega kad je tražio da mu obrišu drugo ime, a kad bude htio taj podatak ispraviti u Matici rođenih, morat će to također platiti 20 kuna.

- Ne znam radi li se o nekoj administrativnoj pogreški, no činjenica je da podatci u Matici rođenih nisu istovjetni onima na mojoj osobnoj iskaznici i drugim dokumentima. Poslije sam čuo da ima još takvih slučajeva i nije mi jasno o čemu je točno riječ - ispričao nam je čitatelj, ne znajući da korijeni ove zavrzlame sežu u daleku 1945. godinu.

Naime, kako stoji u očitovanju Ureda državne uprave u Osječko-baranjskoj županiji, do 9. svibnja 1946. godine knjige s imenima rođenih vodila je Crkva, kojoj su potom te knjige oduzete. Katolički i vjerski predstavnici morali su zbog kanonskih propisa i dalje voditi knjige, no od 1946. godine značaj tih knjiga nije više imao javnu pravnu osobnost. Vrlo je vjerojatno, stoji u dopisu Matičnog ureda, da je stranci katolički ili vjerski predstavnik unio dva imena i prezime u Maticu rođenih ako je osoba rođena prije 9. svibnja 1946. godine, a ako je rođena kasnije, onda su roditelji najvjerojatnije sami dali izjavu pred matičarom o djetetovu imenu.

“Knjige se polako filtriraju i imamo rokove do kada ih moramo vratiti Katoličkoj Crkvi. U tijeku unosa moguće je da su navedeni podatci o “starim” imenima. Ako se sugrađanin koji vam se obratio, ili bilo tko drugi u pravnom prometu želi služiti samo jednim imenom i tako mu stoji na osobnoj iskaznici, može doći kod nas i dati izjavu da se u pravnom prometu doista služi jednim imenom”, stoji u dopisu Matičnog ureda Osijek.

Iz tog ureda dodaju kako su knjige u postupku verifikacije, a podaci koji su ranije bili uneseni u elektronski sustav tek se sad koriste, pa je vrlo lako moguće da osoba ima dva imena. Matični ured od 2013. godine na sustavu je državnih matica i dodjeljuje mu se sve što je uneseno u državne matice, i to prema Zakonu o državnim maticama koji propisuje način na koji se državne matice vode. Elektronski oblik nekadašnji je “duplikat”, točnije parica knjige koja je vođena kao glavna knjiga. Stoga je moguće da je drugo ime našeg sugrađanina uneseno naknadno.

Da je riječ o situaciji koja će uznemiriti mnoge građane kojima je svaka kuna važna, smatra i javna bilježnica Biserka Arambašić.

- To su dodatni troškovi građanima, no zakonski propisi, ako su stupili na snagu, moraju se provesti. Ljudi su dovedeni u nezgodan položaj jer moraju nešto plaćati i čekati, a možda je nekome taj izvod hitno potreban. Sutra i ja mogu doći u Matični i vidjeti da imam dva imena, tko zna - kaže Arambašić.

Dodajmo tome da će u postupku državni biljeg u vrijednosti 20 kuna platiti svatko, izuzev onoga tko je prema nekoj osnovi oslobođen plaćanja. No, i takva osoba neće izbjeći čekanje postupka usklađenja Matice s podatcima u pravnom prometu, a to traje 14 dana.

Marija MIHELIĆ
ŠTO KAŽE ZAKON?

l Kako stoji u dopisu Matičnog ureda Osijek, stranke mogu dati izjavu da će se u pravnom prometu služiti jednim od imena upisanih u državne matice, na temelju čl. 2. st. 4 Zakona o osobnom imenu, a u svezi s točkom 19.8. Naputka za provedbu Zakona o državnim maticama i upisu posvojenja u Maticu rođenih može se odrediti jedno od imena kojima se stranka služi za uporabu u pravnom prometu. To znači da su na zahtjev roditelja djetetu prilikom rođenja upisana dva ili više imena u Maticu rođenih, te je to potrebno uskladiti s podatcima u pravnom prometu davanjem izjave.

21

zahtjev ove je godine zaprimljen i riješen u upravnom postupku kojim stranka izjavljuje da će se u pravnom prometu služiti jednim od imena upisanim u državne matice

zahtjev

PROCEDURA TRAJE 14 DANA I PLAĆAJU SE BILJEZI

Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

Najčitanije iz rubrike