Osijek
MALOLJETNI MIGRANTI U OSIJEKU

U Domu na Vinkovačkoj trenutačno su Iračanin, dva Egipćanina i Afganistanac
Objavljeno 16. studenog, 2017.

Uposljednjih godinu i pol kroz Dom za odgoj djece i mladeži prošlo je oko 40 djece koja su u Osijek stigla izbjegličkim valom. Neki od njih odmah su pobjegli, a od ukupnog broja njih 20 dobilo je posebnog skrbnika Centra za socijalnu skrb Osijek. Trenutačno ih je u domu četvero, a na temu “Djeca bez pratnje” jučer je u Obiteljskom centru u Osijeku održan okrugli stol na kojem su sudjelovali stručni radnici centara, domova i ustanova socijalne skrbi s područja Osječko-baranjske županije. Brojčano stanje te djece u Osijeku, odnosno u ovome domu, ako su u dobi iznad 14 godina, te Klasju ako imaju manje od 14 godina, neprestano se mijenja.

- Neke od njih spojili smo s članovima obitelji koji su u drugim zemljama, odnosno u zemljama Europske unije i tri smo dječaka spojili s obiteljima u Njemačkoj. Neki od njih pobjegli su i ne znamo gdje su, a jedan moj štićenik prebačen je u hotel Porin, u Zagreb, i nakon toga je pobjegao, točnije otišao je u Italiju i snašao se - ispričala je Kasandra Mijatović, socijalna radnica osječkog Centra za socijalnu skrb, dodajući da su trojica migranata, od kojih su dva Egipćanina a jedan je Iračanin, u Osijeku već godinu i pol dana. Četvrti, Afganistanac, došao je prošli tjedan u Osijek i također je smješten u domu na Vinkovačkoj.

- Na moju inicijativu uspjeli smo putem Ureda državne uprave u Osijeku i gospođe Kristine Udovčić organizirati upis jednog dječaka u Pučko otvoreno učilište gdje pohađa osmi razred, budući da je u matičnoj državi završio sedam razreda osnovne škole. Dvojica će biti uključena u pripremnu nastavu pri Pučkom učilištu, no za to se čeka potpis ministrice obrazovanja. Za sada jedan od trojice mojih štićenika želi ostati u Osijeku i završiti osnovnoškolsko obrazovanje, a potom završiti i školu za frizera - pojasnila je Mijatović, dodajući da do sada među izbjeglicama nije bila ni jedna ženska maloljetna osoba. Oni koji su došli, pojašnjava Mijatović, pobjegli su iz matičnih zemalja bez roditelja, odnosno uz njihovu suglasnost, jer su ih željeli skloniti zbog raznih okolnosti opasnih za dijete. Neki od njih došli su u Hrvatsku, pa i u Osijek trbuhom za kruhom, a riječ je, ističe naša sugovornica, o najstarijem i najsposobnijem djetetu. Uglavnom namjeravaju otići u treće zemlje kako bi organizirali posao i pomogli članovima obitelji koji su ostali u matičnim zemljama.

Marija MIHELIĆ
Procedura nakon dolaska

Donedavno je postojala lista educiranih posebnih skrbnika koji su stekli predznanja vezano uz proceduru smještaja maloljetnih izbjeglica. Kako je broj djece velik, kao i opseg posla, u proceduru su uključeni brojni stručni radnici kojima su jučer prezentirani potrebni koraci.

- Kad dijete dođe policijski ga službenici vode u postaju i uzimaju osnovne podatke, potom pozivaju dežurnog socijalnog radnika i prevoditelja. Potom odlazi na obvezni inicijalni liječnički pregled gdje se konstatira ima li ozljeda, zaraznih bolesti i sl. Potom se ono u pratnji socijalnog radnika i policije smješta u ustanovu socijalne skrbi - pojašnjava proceduru Kasandra Mijatović.

Najčitanije iz rubrike