Osijek
ZIMSKA SLUŽBA SPREMNA

Cesting ove sezone već čistio snijeg
Objavljeno 16. studenog, 2017.

Cestingova je Zimska služba spremna za snježnu sezonu. Hrvatske ceste d.o.o. Poslovna jedinica Osijek, Uprava za ceste Osječko-baranjske županije i Cesting u srijedu su organizirali zajednički sastanak s predstavnicima PU osječko-baranjske, HV-a, Elektromodula, inspektora, predstavnika Civilne zaštite, Osječko-baranjske županije...

Marko Bagarić, direktor Cestinga, istaknuo je kako je zimsko održavanje prometnica počelo 15. studenoga i trajat će do travnja 2018. Međutim, Cesting je već dan prije, prije službenog početka sezone, čistio snijeg na potezu Orahovica - Petrov vrh - Kutjevo.

- Cesting kao i prijašnjih godina u zimsku sezonu ulazi spreman vozilima i strojevima, egipatskom solju i kamenim agregatom u spremištima te potrebnim količinama kalcijevog klorida za posipavanje cesta. Ljudi su osposobljeni, strojevi su ispravni, sve pripreme su završene pravodobno što se tiče nas i naših obveza koje nam je zakonodavac postavio. Stoga je današnjem sastanku cilj informirati javnost, naše investitore i sve ostale o Operativnom programu održavanja državnih, županijskih i lokalni cesta - poručio je Marko Bagarić.

Ukupno područje odgovornosti Cestinga na području Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Virovitičko-podravske županije u zimskom održavanju iznosi točno 2313 kilometara prometnica. Ukupno je angažirano 67 vozila opremljenih posipačima i ralicama, 11 utovarnih strojeva u nadcestarijama i dva grejdera. Bagarić je dodao kako svake godine nastoje vlastiti vozni park zanoviti pa su kupili dva nova vozila marke Mercedes - silosni posipač i ralicu. Ta je investicija vrijedna više od dva milijuna kuna, ali je jamstvo da će i ove godine zimska služba, kao i prijašnjih, biti učinkovita.

Bagarić je poručio vozačima da se pripreme za zimski režim vožnje, a policijski službenik Službe sigurnosti cestovnog prometa Policijske uprave osječko-baranjske Željko Biloš savjetuje hitnu zamjenu ljetih guma zimskima ako to netko još nije učinio.

- Ako vozači nemaju zimske gume, moraju na ljetnim gumama imati 4-milimetarsku šaru na profilima i lance spremne za postavljanje na kotače. Napominjem da ljetna guma ima smanjenu mogućnost prianjanja na prometnicu na nižim temperaturama, odnosno već na sedam Celzijevih stupnjeva, kada postaje plastična. Već smo ovih dana ujutro blizu ništice, kada postoji mogućnost zamrzavanja prometnica, posebice na nadvožnjacima i podvožnjacima. U zimskim uvjetima treba prilagoditi režim vožnje novim meteouvjetima - podsjetio je Biloš.

Dožupan osječko-baranjski Goran Ivanović pohvalio je pripravnost i opremljenost Cestinga koji ovaj posao uspješno obavlja već dvadesetak godina.

Darko PEJIĆ

2313

kilometara prometnica na području Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Virovitičko-podravske županije održava Cesting

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike