Mozaik
ZAGREB FILM FESTIVAL

Osebujni likovi dugometražne konkurencije
Objavljeno 16. studenog, 2017.

U glavnom programu dugometražnog natjecateljskog programa Zagreb film festivala (ZFF) jučer su prikazani francuski film "Parižanka" Leonor Serraille i danski "Zavodnik" Milada Alamija.

Serraille je za "Parižanku" nagrađena Zlatnom kamerom u programu Izvjestan pogled u Cannesu, čime je postala druga ženska dobitnica ikad te prestižne nagrade. Film prati tridesetogodišnju Paulu koja se nakon dužeg izbivanja vraća u Pariz, praznog novčanika, bez planova za budućnost i mjesta za prespavati. Odlučna je samo u jednoj stvari – započeti novi život u Parizu, što pokušava uz puno improvizacije i entuzijazma.

Zavodnik iz naslova dugometražnog prvijenca iranskog redatelja koji je odrastao u Švedskoj, a živi u Danskoj Milada Alamija šarmantan je mladi Iranac koji u Kopenhagenu provodi vrijeme obilazeći barove za samce, u očajničkoj potrazi za nekom usamljenom Dankinjom koja će ga spasiti od deportacije u domovinu. Ta intrigantna psihološka drama s elementima noira prati ga kako u stalnoj promjeni identiteta polako gubi pojam o tome tko je zapravo, uskoro se zaista i zaljubi, no počnu ga progoniti grijesi prošlosti. Film je na festivalu u San Sebastiánu osvojio nagradu Fedeora.

Program Velkih pet donio je film "Party" britanske redateljice Sally Potter, najavljen kao "neodoljivo zločesta društvena satira umotana u tragediju." Film prati političarku koja je upravo dobila veliko promaknuće, a poslovni uspjeh odlučuje proslaviti s mužem i bliskim prijateljima u intimnoj atmosferi njihova londonskog doma. Neki od gostiju donose bombastične novosti, ali i njezin suprug koji obznani nešto što će šokirati sve prisutne, a zabava eskaliraa u otvoreni sukob. U pitanje se dovodi ljubav, prijateljstva, pa i politička uvjerenja, a večer koja je počela šampanjcem završava prolivenom krvi. Film redateljice koja je svojedobno radila kao performans umjetnica, koreografkinja, plesačica i glazbenica premijerno je prikazan na Berlinaleu gdje je osvojio Nagradu ceha koju dodjeljuje stručno udruženje AG Kino. Na međunarodnu filmsku scenu Potter se probila adaptacijom romana "Orlando" Virginije Woolf koja je 1992. nominirana za Oscara.

Program "Ponovno s nama" prikazao je film "Bez ljubavi" zagrebačkom festivalu omiljenog autora, ruskog redatelja Andreja Zvjaginceva, za koji je u Cannesu osvojio Nagradu žirija. U središtu je bračni par u procesu rastave - oboje su već isplanirali budućnost s drugim partnerima, on s privlačnom, i trudnom, djevojkom, a ona s imućnim biznismenom. Ni jedno od njih ne pokazuje previše zanimanja za sina kojega vide tek kao jednu od prepreka na putu prema novom životu, no kada on nestane, počinje mučna potraga i priča o obiteljskoj boli i propustima institucija. Zvjagincev, kojega kritika naziva i nasljednikom Tarkovskog, do sada je na ZFF-u prikazao četiri filma: "Povratak", "Izgnanstvo", "Elena" i "Levijatan", a za prva dva osvojio je i glavnu nagradu festivala.

U programu "Moj prvi film: Švedska" prikazan je film "Pokaži mi ljubav" Lukasa Moodyssona iz 1998. godine, suvremena priča o komičnim i bolnim stranama sazrijevanja, užitku i patnji prve ljubavi te nalaženju hrabrosti biti drukčijim. To je priča o srednjoškolkama iz malog mjesta koje obje preziru. Agnes je osjetljiva i povučena djevojka koja je zaljubljena u popularnu Elin. Kada igrom slučaja završi na Agnesinom rođendanu, te je iz oklade poljubi, pokreće se niz događaja prilikom kojih će se Elin morati uhvatiti u koštac s vlastitom slikom o sebi. Moodysson je za taj film osvojio niz priznanja, uključuivši nagradu Teddy u Berlinu te Posebnu nagradu žirija i Nagradu publike u Karlovim Varima. Hina

Program "Ponovno s nama" donio je film "Bez ljubavi" ruskog redatelja Andreja Zvjaginceva

Možda ste propustili...

U ČAST OLIVERU U VELOJ LUCI I OVE GODINE

“Trag u beskraju” uz velika imena naše glazbene scene

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

2

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

3

HELIKOPTER ZA POVIJEST

Posljednja poruka Ingenuityja, kraj leta iznad Marsa