Dome slatki dome
IZLOŽBA 30.000 PASA U LEIPZIGU

Svijet oduševile crne kovrče hrvatskog ovčara
Objavljeno 16. studenog, 2017.
Na najvećoj do sada svjetskoj izložbi pasa naši hrvatski ovčari plijenili su pažnju

Hrvatski ovčar uzgojen u Đakovu na tronu je svijeta! Odlučeno je tako na do sada najvećoj svjetskoj izložbi pasa održanoj u njemačkom Leipzigu, gdje se okupilo više od 31.000 pasa iz čak 73 zemlje. Izložba se održavala od 8. do 12. studenoga, a Hrvatsku je ondje predstavljalo 248 pasa, među kojima i lovorikama okićeni hrvatski ovčari iz Đakova. Mužjak Airon i ženka Bella Certisa najljepši su par hrvatskih ovčara na svijetu.

- Bila je to svjetska izložba svih pasmina pasa s doslovce iz svih krajeva svijeta. Kažu da je to najveća izložba pasa u povijesti. Matični klub Hrvatski ovčar Đakovo na ovu je izložbu prijavio četiri psa. Moj pas Airon osvojio je naslov najljepšeg psa pasmine, ujedno je postao i svjetski prvak. Njegova kći Bella Certisa, u vlasništvu Nikole Klemena, mlada je svjetska prvakinja i najljepši svjetski pas. Naime, birao se muški i ženski pas. No, tu nije kraj. S nama je bila i Mala Certisa, u Klemenovom vlasništvu, koja je također osvojila prvo mjesto u svojoj klasi, s čime je također svjetska prvakinja. Crazy Carlos Certisa osvojio je drugo mjesto u razredu šampiona, ponosno nam je pojasnio po povratku sa svjetske izložbe Ante Žeravica iz Matičnog kluba Hrvatski ovčar Đakovo.

Savršen kućni pas

Kako spomenuti klub ove godine obilježava 25. obljetnicu svoga djelovanja, priznanje sa svjetske razine velik im je vjetar u leđa za dalji rad. Hrvatski ovčar, kao što mu i sam naziv kaže, hrvatska je autohtona pasmina, podrijetlom iz Slavonije. Prema dostupnim podacima prvi hrvatski ovčari javljaju se u 14 stoljeću, a izgled im se do danas nije previše mijenjao. Tijekom povijesti koristilo ih se kao pastirski pas, ali pasminske odlike čine ih također odličnim psima čuvarima i sportskim psima. Iako se na prostoru Slavonije pamti odvajkada, zadnjih godina ova pasmina doživjela je uzlet, a traže ju čak i u dalekom Japanu.

- Radimo na tome da se ta pasmina prepozna u svijetu. To je takav pas da u koju god ga situaciju stavite, pokazuje iznimne rezultate. Želimo da on bude nacionalna, lako prepoznatljiva pasmina. I kod nas u Đakovu, kolijevci hrvatskog ovčara, možete vidjeti sve više pudlica i drugih pasmina, što nije naše autohtono. On je primarno ovčarski pas, a kao kućni pas je savršen! Sve bi dao za obitelj. Sada se počeo koristiti i u agiltyju, sportskim disciplinama gdje pokazuje fantastične rezultate, počeo se koristiti i kao potražni pas u HGSS-u - kaže Žeravica.

Najpoznatije uzgajalište

Đakovo je najpoznatije uzgajalište hrvatskog ovčara i već 25 godina uzastopce ima europske i svjetske prvake. Čak 80 posto uzgoja ove pasmine u Hrvatskoj, 'otpada' na Đakovo.

- Mi imamo pet registriranih uzgajivačnica i pojedinaca koji uzgajaju ovu pasminu. Svi su prijavljeni u Matičnom klubu Hrvatski ovčar Đakovo. Za ovu pasminu jako su zainteresirani u Japanu, Kanadi, a u zadnje vrijeme traže ga mnogo iz skandinavskih zemalja. U čitavom svijetu, kaže Žeravica. Kako je Đakovo poznato po svojoj katedrali i lipicancima, hrvatski ovčar, pokazala je i ova svjetska izložba, zaslužio je biti uz bok onom najpoznatijem što Đakovo ima i nudi.

Maja MUŠKIĆ
Možda ste propustili...

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

Najčitanije iz rubrike