Svijet
NIŠTA NOVO U BIH

Izetbegović i Dodik opet u žestokoj svađi
Objavljeno 14. studenog, 2017.

Ocjena člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića kako bi njegova zemlja trebala priznati neovisnost Kosova dovela je do usijanja retoriku između Sarajeva i Banje Luke, pri čemu je bošnjački politički lider dobio epitet "srpskog neprijatelja broj jedan", prenose u utorak mediji u BiH.

Nakon što je Izetbegović u intervjuu za Deutsche Welle (DW) početkom tjedna, na pitanje treba li BiH priznati neovisnost Kosova, odgovorio opreznom konstatacijom kako se nada da će se to jednoga dana i dogoditi, na njegov račun sručile su se salve optužbi iz Beograda koje su odmah poduprli i u Republici Srpskoj. Izetbegoviću su srbijanski dužnosnici, poput glavnog tajnika u uredu srbijanskog predsjednika Nebojše Selakovića, predbaci kako ne poštuje teritorijalni integritet Srbije.

Selaković je zapravo Izetbegoviću zamjerio jer se drznuo iskazati svoje stajalište o problemu priznanja Kosova. Srbijanski dužnosnici u svojim komentarima zanemarili su činjenicu kako su sve druge države nastale na području bivše Jugoslavije odavno priznale kosovsku neovisnost, a to ni na koji način nije ugrozilo njihove odnose s Beogradom. U slučaju BiH problem je, kao i u svemu drugome, u činjenici da je za takav čin potrebna suglasnost dužnosnika iz reda sva tri konstitutivna naroda, a srpski predstavnici uporno odbijaju mogućnost priznanja Kosova vezujući to po automatizmu za stajalište vlasti u Srbiji. Dok su iz Beograda stigli osuđujući, no razmjerno suzdržani komentari svedeni na kontataciju kako se time ne grade dobrosusjedski odnosi Srbije i BiH, na Izetbegovićev istup reagirao je predsjednik RS-a Milorad Dodik koji je, kako se čini, jedva dočekao novi povod za verbalne obračune i kazao kako je Izetbegović glavna prijetnja stabilnosti u regiji.H

Dodik opet o otcjepljenju

"Bakir Izetbegović srpski je neprijatelj broj jedan. Udario je na Srbiju, udario na pitanje njenog teritorijalnog integriteta", kazao je banjolučkim medijima Dodik, koji redovito osporava teritorijalni integritet države u kojoj živi, opetovano prijeteći otcjepljenjem RS-a. Ponovno je to učinio u intervjuu za beogradske "Večernje novosti" od ponedjeljka kada je kazao kako je otcjepljenje RS od BiH izvjesno i kako će uslijediti "poput pada zrele jabuke", ali je istaknuo kako će cijeli proces ovisiti o tome što će biti potrebe i želje Beograda.

Možda ste propustili...

ČEKA SE 11. PROSINCA I GLASOVANJE O IZLASKU BRITANIJE IZ EU-A

Ultimatum Therese May: Moj Brexit ili bez Brexita

OSUMNJIČENI GLAVNI POMOĆNICI PRINCA MOHAMMEDA BIN SALMANA

Saudija ne želi izručiti ubojice

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana