Novosti
SJEDNICA GSV-A

Socijalni dijalog može biti i bolji
Objavljeno 14. studenog, 2017.

Socijalni dijalog može biti bolji, a način njegova vođenja važan je za hrvatsko društvo, poruke su sa sastanka premijera Andreja Plenkovića s članovima Gospodarsko-socijalnoog vijeća (GSV) koji je u ponedjeljak održan u Banskim dvorima i na kojemu je dogovoreno da će se takvi sastanci održavati svakih šest mjeseci. Sljedeći će, dakle, biti negdje u travnju, najavio je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić nakon sastanka.

Pavić je izvijestio, a sindikalni čelnik Krešimir Sever potvrdio, kako su poslodavci i sindikati izrazili želju da ih Vlada ranije uključi u proces donošenja zakona i propisa. Događaju se problemi u komunikaciji kad je riječ o zakonima koje Vlada šalje u Hrvatski sabor, po dobrom načelu socijalnog dijaloga u tome bi, u ranim fazama pripreme, aktivno trebali sudjelovati i socijalni partneri, rekao je Sever navodeći da su dobili jamstva da će tako i biti. “Ne smije se događati da o zakonima važnim za njih, poslodavci i sindikati saznaju tek na kraju ili se njihove primjedbe uopće ne uvažavaju”, naglasio je Sever navodeći kako je do ovog sastanka došlo na inicijativu poslodavaca i sindikata koji nisu zadovoljni načinom socijalnog dijaloga. To, kaže, nije ništa novo, osjetili su to kod različitih vlada, bilo je u tim odnosima uspona i padova, a najznačajniji se pad dogodio za vlade Zorana Milanovića.

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Damir Majetić dijeli uvjerenje da socijalni dijalog može biti bolji i da mu nema alternative. “Ovaj je sastanak važan da se taj dijalog digne na višu razinu. Uz bolji socijalni dijalog, vjerujem, imat ćemo efikasniju vladu i ministre, a time ćemo dobiti i ono što stalno očekujemo - konkretne reforme u društvu”, rekao je Majetić. Naglasio je kako poslodavci podržavaju Nacionalni klasifikacijski okvir i ravnopravan tretman sveučilišnih stručnih i diplomskih studija. Nacionalni klasifikacijski okvir je alat koji omogućuje da se obrazovanje prilagodi tržištu rada i bez toga okvira i (pratećeg) zakona nećemo imati efikasno tržište rada, istaknuo je Majetić poručivši da Hrvatskoj trebaju nove kvalifikacije i vještine koje danas ne postoje u sustavu. Svjesni smo razlika između stručnih i sveučilišnih studija, no želimo dati mogućnost jednima i drugima da budu ravnopravni na tržištu rada i da se razvijaju, naglašava Majetić koji očekuje da se u razgovoru s Vladom, odnosno resornim ministarstvima, što prije dođe to tog zakona, “jer tržište rada ne čeka.” H

TEMATSKA SJEDNICA O NKO-u

Nacionalni klasifikacijski okvir i prateći zakon podupiru i sindikati, a ministar Pavić navodi da je zakon u “finalnom procesu usuglašavanja” te da je na zadnjoj sjednici GSV-a dogovoreno da će se, kad posao bude završen, organizirati tematska sjednica GSV-a po pitanju NKO-a.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

"KVARTOVSKI" IZBORI U OSIJEKU

HDZ nadmoćni pobjednik izbora, HNS uvjerljivo druga opcija, a SDP ostao daleko iza

2

LICE I NALIČJE PRESUDE BEĆARU KOJA JE PODIJELILA DOMAĆU JAVNOST

"Plava bluza" i bećarac otvorili
Pandorinu kutiju i pravi
rat na društvenim mrežama!

3

IZBORI ZA MJESNU SAMOUPRAVU POTVRDILI TRENDOVE

HDZ odavno nije bio jači, HNS otpuhao SDP s drugog mjesta