Novosti
BOSANSKI BROD

Rafinerija gomila gubitke
Objavljeno 14. studenog, 2017.

Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu, koja je u vlasništvu ruske državne tvrtke Zarubežnjeft, nastavlja loše poslovati i gomilati gubitke, a tržišna vrijednost njezinih dionica dosegnula je povijesni minimum i sada iznosi tek nešto više od 800 tisuća eura, što je ekvivalent trećine cijene obične benzinske crpke, objavio je u utorak bosanskohercegovački portal Capital.ba, specijaliziran za gospodarske teme. Prema ovom izvoru, jedna dionica bosanskobrodske rafinerije nominalne cijene od jedne konvertibilne marke na banjolučkoj burzi, s datumom trgovanja od 9. studenoga, vrijedi tek 0.0062 KM, što vrijednost cijele rafinerije pozicionira na razini od 1,6 milijuna KM, odnosno 818 tisuća eura.

Strmoglavi pad vrijednosti dionica rafinerije rezultat je njezina lošeg poslovanja, nejasnih razvojnih planova, ali prije svega nagomilanih gubitaka koji su zaključno s prvim polugodištem 2017. dosegnuli iznos od oko 300 milijuna eura. Samo tijekom prvih šest mjeseci ove godine rafinerija je zabilježila poslovni "minus" od 3,8 milijuna eura. Ukupni prihodi rafinerije u prvih šest mjeseci ove godine iznosili su 31,6 milijuna eura, dok su rashodi bili 35,3 milijuna eura, podatci su iz polugodišnjeg financijskog izvješća. Ukupne obveze rafinerije na kraju prvog polugodišta iznosile su 348,4 milijuna eura i povećane su u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Od ukupnog iznosa obveza na dugoročne se odnosi 290 milijuna eura, od čega čak 278,7 milijuna eura čine obveze prema povezanim tvrtkama.

Rafinerija je u ovoj godini nastavila otpuštati radnike. Dok ih je 2016. bilo zaposleno 1002, ove je godine broj sveden na 978 radnika. H

Možda ste propustili...