Novosti
UNICEF I MINISTARSTVO ZA DEMOGRAFIJU I OBITELJ

Protiv siromaštva i nasilja nad djecom
Objavljeno 14. studenog, 2017.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i UNICEF predstavili su u utorak prve u nizu aktivnosti zajedničkog programa “Za snažniju obitelj” čiji je cilj osigurati kvalitetnu podršku društva obiteljima koje se suočavaju s teškim situacijama. Ovaj program obuhvatit će oko 1400 socijalnih radnika, edukatora, pravnih i drugih stručnjaka koji rade s obiteljima u riziku. Oni će kroz ovaj program dobiti učinkovite alate koji će im pomoći u izgradnji kvalitetne suradnje s roditeljima koji trebaju pomoć. Program provodi Društvo za psihološku pomoć u suradnji s Hrvatskom udrugom socijalnih radnika. Kako je rečeno na predstavljanju, siromaštvo, nezaposlenost, nedostatak usluga, narušeni odnosi ili kronične bolesti često donose dodatne izazove u živote obitelji, i stoga je važno za roditelje koji se bore s tim izazovima osigurati podršku društva.

- Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece (19. studenoga) važno je svake godine obilježiti kako bi se stalno podsjećalo na problem i podizala svijest cjelokupnog društva, roditelja i skrbnika djece, kao i svih stručnjaka u radu s djecom, da je zlostavljanje djece zabranjeno. Mi ćemo i dalje kontinuirano i sustavno raditi na prevenciji svih oblika nasilja nad djecom u obitelji uključujući senzibilizaciju i edukaciju svih stručnjaka. Potrebno je sustavno ulaganje u razvoj roditeljskih kompetencija, a posebno roditeljima koji nemaju dovoljno socijalne podrške i izloženi su brojnim životnim nedaćama, jer veći rizik za nasiljem nad djecom pokazuju roditelji koji su izloženi većem broju objektivnih životnih stresora kao što su nezaposlenost, siromaštvo, bolest ili su sami bili žrtve nasilja kao djeca”, rekla je ministrica Nada Murganić.

- Istraživanja su pokazala da roditelji koji se suočavaju s financijskim problemima, nezaposlenošću i bolestima te oni koji nemaju dovoljnu podršku svoje okoline zbog stresa i osjećaja nemoći češće reagiraju nasilno prema djeci. Iako je ono zakonski zabranjeno, fizičko kažnjavanje djece u Hrvatskoj je i dalje rašireno - istaknula je prof. dr. sc. Marina Ajduković sa Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta u Zagrebu.

- Teške životne okolnosti mogu se prebroditi uz pravovremenu i kvalitetnu podršku. Svaka obitelj povremeno se susreće s izazovima, a tražiti podršku nije znak slabosti, nego odgovornosti. Ulažući resurse u podršku roditeljima u krizi, stvaramo preduvjete za zdravije i sretnije društvo - kazala je Valentina Otmačić, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. D.Pav.