Novosti
IZVJEŠĆE O RADU AGROKOROVIH TVRTKI

Svi su sektori u prvih devet mjeseci poslovali pozitivno
Objavljeno 14. studenog, 2017.

Vezani članci

NOVE OPTUŽBE IVICE TODORIĆA, VLASNIKA KONCERNA

Iz Agrokora isisavaju milijune eura

U prvih devet ovogodišnjih mjeseci svi Agrokorovi sektori - prehrana, poljoprivreda te maloprodaja i veleprodaja - poslovali su s dobiti prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), pokazuje redovito mjesečno izvješće izvanredne uprave koncerna.

“Rujan je bio izazovan mjesec, jer su vremenske prilike puno ranije završile ljetnu sezonu u odnosu na 2016., što je utjecalo na prihode i maržu za nekoliko poduzeća. Rani pokazatelji upućuju da će izvješće za listopad pokazati puno bolje vijesti, budući da se očekuje povoljniji utjecaj vremenskih uvjeta”, stoji u izvješću.

Sektor maloprodaje i veleprodaje, koji uključuje Konzum Hrvatska i Konzum BiH, Tisak, Velpro centar i Velpro BiH, ostvario je u tom razdoblju 11,54 milijarde kuna prihoda ili 1,22 milijarde više nego u prvih osam mjeseci. Ostvario je i pozitivnu EBITDA-u od 13 milijuna kuna. Za usporedbu, na kraju kolovoza EBITDA je još bila negativna u iznosu od 193 milijuna kuna. U prvom polugodištu, podsjeća izvanredna uprava, taj je sektor bio opterećen problemom likvidnosti grupe. Nakon što je osigurano novo financiranje u lipnju, sektor je pokazao kontinuirano snažno poslovanje na mjesečnoj bazi tijekom ljetnog razdoblja.

Kompanije iz poslovne grupe Prehrana (Jamnica, Roto dinamic, Sarajevski kiseljak, Ledo, Frikom, Ledo Čitluk, Zvijezda, Dijamant i PIK Vrbovec) u prvih devet ovogodišnjih mjeseci ostvarile su prihod od 6,5 milijardi kuna te EBITDA dobit od milijardu kuna. Pritom je prihod uvećan za 527 milijuna kuna u odnosu na kraj kolovoza, a EBITDA za 57 milijuna kuna.

Kompanije iz sastava Poljoprivrede (Belje, PIK Vinkovci, Vupik i Agrokor Trgovina) ostvarile su dvije milijarde kuna prihoda i 227 milijuna kuna EBITDA-e. U odnosu na 8-mjesečne rezultate, prihodi su uvećani za 192 milijuna kuna, a EBITDA za 20 milijuna. Rast EBITDA-e prvenstveno se temelji na visokim prinosima poljoprivrednih kultura, optimizaciji i boljoj kontroli troškova, a ukupna likvidnost je solidna, navodi se u izvješću.

U redovitom mjesečnom izvješću su, uz ostalo, objavljeni i podatci o poslovanju ključnih kompanija koncerna, koje sve posluju s pozitivnom EBITDA-om izuzevši Tiska. Tako je, primjerice, Konzum prvih devet mjeseci ubilježio 6,86 milijardi kuna prihoda, dok je EBITDA bila 220 milijuna kuna. Kako se navodi u izvješću, na ukupnu EBITDA-u utjecalo je smanjenje operativnih troškova za više od 10 posto u odnosu na lani. Dodaje se da je EBITDA u rujnu bila pod materijalno bitnim utjecajem reklasifikacije najmova (prodajnih prostora) iz operativnih u financijske, koja je obavljena u rujnu u visini za otprilike 237 milijuna kuna. Između ostaloga, navodi se da su dani zaliha i dalje u opadanju u odnosu na lani, a na kraju rujna iznosili su 32 dana, budući da su ukupni volumeni smanjeni, a nedostatak robe na skladištu i dalje je iznad poželjne razine te predstavlja uteg za promet.

Kako se kaže u izvješću, izazovi vezani uz nedostatak robe na skladištu uglavnom su posljedica nespremnosti osiguravajućih društava da osiguravaju isporuke roba, osobito privatnih maraka, te stoga što neki dobavljači ne pristaju isporučivati čak ni na avansno plaćanje. H

Nedostatak robe na skladištu Konzuma i dalje je iznad poželjne razine

2

milijarde kuna prihoda i 227 milijuna kuna EBIDTA-e ostvarile su kompanije iz sastava Poljoprivrede (Belje, PIK Vinkovci, Vupik i Agrokor Trgovina)

Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK REPUBLIKE O UPOZORENJU USTAVNOG SUDA

Milanović: Ovo je priprema za državni udar