Osijek
PROFESORICA IZ I. GIMNAZIJE POBJEDNICA CARNETOVA NATJECANJA

Osječanka Jelena Radlović izradila najbolji digitalni nastavni materijal
Objavljeno 15. studenog, 2017.

Jelena Radlović, profesorica informatike u I. gimnaziji Osijek, pobjednica je drugog po redu CARNetova nagradnog natjecanja “Pravi kaLibar za znanje”. U natjecanju su sudjelovali nastavnici iz osnovnih i srednjih škola iz Republike Hrvatske koji su izradom digitalnih nastavnih materijala u CARNetovu alatu Libar o temi “Uporaba informacijske i komunikacijske tehnologije” ostvarili njegov krajnji cilj - poticanje izvrsnosti u izradi digitalnih nastavnih materijala. Ostvarenje toga cilja CARNet smatra važnim jer se nalazimo u vremenu kada se odgovorno i samostalno služenje digitalnom tehnologijom smatra imperativom.

Na ovogodišnje je natjecanje prijavljen 21 digitalni nastavni materijal, a Ocjenjivački sud kao najbolji odabrao je upravo rad profesorice Radlović pod nazivom “A kao Algoritam”, namijenjen učenicima 3. razreda srednje škole. Cilj je rada upoznati učenike sa svijetom algoritama.

- Ideja je bila obraditi algoritam kroz što više predmeta i pokazati učenicima da se algoritmi nalaze svuda oko nas i da ih mogu susresti u svakodnevnom životu - primjerice u vezanju vezica, pripremanju čaja, izradi kolača, prirodi, glazbenoj i likovnoj umjetnosti... Osim prikaza i strukture, obrađena je i povijest algoritama, s naglaskom na to kako su algoritmi utjecali na razvoj Drugog svjetskog rata. Uz sve to, učenike se uči da moraju poštovati autorska prava prilikom preuzimanja materijala s interneta – kaže profesorica Radlović.

Na kraju su svake cjeline zadatci za učenike koje trebaju riješiti u svojoj digitalnoj bilježnici koristeći neke od web 2.0 digitalnih alata kao što su Canva, Sutori, Giphy, Padlet... Tu su i kvizovi provjere znanja, a na samom kraju zadatak kojim učenici trebaju napisati algoritam svog puta od kuće do škole. Pobjednički će materijal, kaže prof. Radlović, koristiti u nastavi s početkom sljedeće školske godine.

Nagrade za prva tri mjesta uručene su autorima radova u okviru 19. CARNetove korisničke konferencije CUC 2017. u Dubrovniku, na koju, nažalost, prof. Radlović nije uspjela otputovati. Međutim, glavna nagrada – prijenosno računalo - uskoro stiže na njezinu adresu. J. Pejaković

Možda ste propustili...

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana