Sport
“MAMMA MIA”

Buffon u suzama: Talijani posljednji put sa SP-a izostali u Švedskoj 1958.
Objavljeno 14. studenog, 2017.

Švedski bunker izdržao je talijansku opsadu na San Siru pa je nakon 2006. Švedska ponovno izborila odlazak na Svjetsko prvenstvo. Za svoj 12. nastup bio joj je dovoljan jedan pogodak, koji je zabila u prvom susretu u Solni, a potom preživjela silne napade Talijana i sačuvala 0:0, što joj je bilo dovoljno za odlazak u Rusiju.

- Toliko sam sretan i ponosan na nas. Svi smo vjerovali, znali smo koliko smo snažni i to je bio ključ. Vjerovali smo u ono što radimo i u svakom trenutku pomagali jedan drugome - izjavio je u velikom švedskom veselju napadač Berg.

Njegov izbornik Andersson priznao je kako je njegova momčad kraj dočekala gotovo na konopcima, bez pravih odgovora osim grčevite obrane, što se na kraju pokazalo dovoljnim.

- Ostali smo bez ikakvih oružja, mogli smo se samo braniti pred našim vratima i nadati da ćemo izdržati. Nismo mogli ovo ostvariti ni na jedan drugi način jer Italija je toliko jaka - rekao je švedski izbornik nakon izbacivanja četverostrukog svjetskog prvaka.

Italija je u nevjerici i suzama dočekala kraj susreta, nakon kojeg je prvi put u 60 godina ostala bez SP-a. Posljednji puta nisu igrali 1958. u Švedskoj, a sada su im baš Šveđani presudili pa nije ni čudo da je jedan od komentara nakon ispadanja bio poznati ABBA-in hit “Mamma mia”. “Katastrofa Italije”, “Svi van!”, “Azzurri bez SP-a”, “Lica poraza”, “Kraj. Italija bez SP-a nakon 60 godina”... neki su od naslova u medijima na Apeninima, na kojima u prvim reakcijama prevladavaju tuga i nevjerica, a ne ljutnja. Izbornik Ventura ispričao se Talijanima i jasno je da je već bivši, a mnogi se pitaju kako je u moru odličnih ili vrhunskih talijanskih trenera priliku za vođenje “azzurra” dobio onaj tko u karijeri nikada nije vodio jači klub, jedino što je osvajao bile su C i D liga (treća i četvrta). Zaziva se i odlazak predsjednika Talijanskog nogometnog saveza Tavecchija te kaže kako je talijanskom nogometu potrebna revolucija kako bi se vratio u svjetski vrh. Neki ističu kako je neodlazak u Rusiju najveća sramota u povijesti, veća i od nekih šokantnih poraza, onih od “autsajdera” Sjeverne Koreje (1966.) i Južne Koreje (2002.), odnosno remija koji je značio ispadanje protiv Novog Zelanda (2010.).

Nikome nije jasna Venturina odluka o izostavljanju Insignea iz sastava, a čak je i De Rossi na klupi ljutito reagirao na poziv za zagrijavanje pokazujući trenerima kako im treba Insigne, jer Italija mora pobijediti. Krah “azzurra”, koji su jedini prijašnji svjetski prvak kojeg neće biti u Rusiji, znači i oproštaj nekolicine talijanskih velikana i stupova momčadi. Odlazak su potvrdili Buffon, Chiellini, Barzagli i De Rossi, a posebno se emotivno oprostio Buffon, europski rekorder sa 175 nastupa u nacionalnom dresu, koji je u suzama objavio kraj svoje reprezentativne karijere.

- Nije mi žao zbog mene, nego zbog talijanskog nogometa. Nismo uspjeli u nečemu što nam puno znači, ne samo na sportskoj nego i na društvenoj razini, i zato osjećam žaljenje zbog ovakvog kraja. Krivnju za neuspjeh trebamo svi podijeliti, nitko ne može biti žrtveno janje, pobjeđujemo i gubimo zajedno. Ponosni smo, jaki i tvrdoglavi i znamo da ćemo se uzdignuti i vratiti na vrh, kao što smo to i prije radili - izjavio je Buffon nakon tužnog završetka velike karijere u nacionalnom dresu, u kojem je osvojio i naslov svjetskog prvaka te branio u finalu Eura. G. Roguljić