Regija
PROGRAM “ŽIVJETI ZDRAVO”

Volonteri i hodanjem do zdravlja
Objavljeno 14. studenog, 2017.

VINKOVCI - U povodu početka provedbe Nacionalnog programa “Živjeti zdravo” Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije i HZZO organizirali su dva događaja. Prvo je održana akcija Volonteri u parku u dvorani Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca, a nakon toga slijedilo je Hodanjem do zdravlja. Nakon toga održana je 14. Konferencija Nacionalnog programa.

- Na ovoj konferenciji imali smo primjere dobre prakse naših dionika unutar zajednice. Ono što je u ovom trenutku sastavnica Nacionalnog programa jest da promicanjem zdravih stilova života, promicanjem međugeneracijskog druženja, aktivnog provođenja slobodnog vremena u konačnici pridonesemo boljem zdravlju. Gotovo 70 posto rizičnih čimbenika za kardiovaskularne bolesti mogu se prevenirati nekom od aktivnosti, jedna od njih je i hodanje. Premda je mnogima to teško pojmiti, hodanje je jedna od najučinkovitijih tjelesnih aktivnosti. Željeli smo senzibilizirati javnost na promjenu, odnosno njegovanje načina i stilova života koji su dobri za zdravlje - istaknula je Kata Krešić, ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Prema riječima izaslanika ministra zdravstva, državnog tajnika Željka Plazonića, cijeli smisao Nacionalnog programa je razvijanje kulture zdravog življenja, jer je to ono što nedostaje u obrazovanju.

- Prema pokazateljima, ne živimo zdravo, ne konzumiramo ono što bismo trebali. Bavimo se očuvanjem zdravlja, no slabo se brinemo o zdravlju dok ga ne izgubimo. Nacionalni program ulaže u očuvanje tjelesnog, mentalnog i spolnog zdravlja i naša je želja ne samo da educiramo nego i da to provodimo. Mi ćemo u svakoj županiji izgraditi šetnicu, jedan park koji će biti nadziran, a u parku će biti volonteri koji će biti s djecom i šetačima. Osim toga, o trošku EU socijalnog fonda dovest ćemo poligone u škole koje nemaju dvorane, kao u ovoj županiji, gdje je kupljeno devet poligona za održavanje nastave tjelesnog. Vjerujemo da će sljedeće godine biti uređena šetnica - istaknula je Sanja Musić Milanović, voditeljica Službe za promicanje zdravlja HZJZ-a i voditeljica projekta.M.Kokaj

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike