Regija
NAGRADA IH NIJE USPAVALA

Plaže na Zelenom otoku i Puškašu
Objavljeno 15. studenog, 2017.
Baranjci su intenzivirali radove na proširenju turističke ponude, a sve to u cilju privlačenja još većeg broja turista

DRAŽ - Nagrada koju je na Danima hrvatskog turizma, nedavno održanim u Malom Lošinju, Baranja osvojila kao najuspješnija destinacije ruralnog turizma (ispred Krapine i Dalmatinske zagore), nije uspavala ovdašnje turističke djelatnike i čelnike baranjskih općina. Naprotiv, intenzivirali su radove na proširenju turističke ponude, sve u cilju privlačenja još većeg broja turista.

Pristupne ceste i vidikovac

- Sigurno je da ne mislimo stati na onome što smo već napravili. Mnogi planovi postoje, nešto je još samo na ideji, a za određene sadržaje poduzeli smo prve potrebne korake - kaže načelnik Općine Draž Stipan Šašlin, koji je zajedno s gradonačelnikom Belog Manastira, Tomislavom Robom, i načelnikom Općine Bilje Željkom Cickajem, nazočio DHT-u i preuzimanju nagrade za najuspješniju destinaciju ruralnog turizma. Od čitavog niza planova, dodaje, najbliže realizaciji je uređenje još jedne plaže na Topoljskom dunavcu (Puškašu) i uređenje pristupnih cesta.

- Uz plažu na takozvanom Prvom viru, za koju vjerojatno znaju svi Baranjci, planiramo urediti i komunalnu infrastrukturu koja, između ostaloga, obuhvaća prilaznu prometnicu - objašnjava Šašlin. Dodaje kako će istovremeno urediti i nerazvrstane prometnice koje koriste poljoprivrednici. Kada je o cestama riječ, nastavlja, nikako se ne smije zaboraviti na one vinske, također zanimljive turistima. Planiraju, tvrdi, povezati vinske ceste te na Trojnašu (uzvisina iznad Draža) izgraditi vidikovac.

Spajanje s Dunavom

- Vinske ceste i vidikovac na Trojnašu sigurno će upotpuniti našu vinsku ponudu od koje, u budućnosti, mnogo očekujemo - kaže Šašlin. Novo ruho očekuje i najpoznatije baranjsko vikend-naselje, jedino na Dunavu - Zeleni otok kod Batine. Za sada je riječ samo o ideji, ali za nju imaju potporu Hrvatskih voda. Na Zelenom otoku, naime, Dražani planiraju sagraditi još jednu plažu, na Dunavcu koji, zajedno sa živim Dunavom, omeđuje cijelo područje. Planovi kažu kako će osim plaže na Dunavcu u budućnosti biti kamp sa sportsko-rekreacijskim sadržajima. Preduvjet tome, dodaje Šašlin, spajanje je Dunavca sa živim tokom Dunava, čime bi bilo omogućen neprekidni protok vode.

- Uz sve to planiramo urediti prilaznu cestu kako bi dolazak na Zeleni otok bio moguć i tijekom najvišeg vodostaja - podvlači Šašlin. Jedan zanimljiv sadržaj kojeg su osmislili, za sada, zbog strogog pravilnika, neće moći biti realiziran. Riječ je o zip-lineu, žičari koja bi spajala spomen kompleks Batinske bitke i pristanište na Dunavu. Problem je, priča Šašlin, što njezina trasa prolazi iznad dijela Batine, zbog čega se neće moći ishoditi sve potrebne dozvole. Kada bi se Šašlina pitalo, dozvole bi izdavao, tim više što je, tvrdi, zip-linove koji prolaze iznad naseljenog mjesta viđao diljem Europe. Još jedna od ideja povezivanje je Batine vlakićem s Kopačkim ritom, te uređenje dunavskog nasipa koji se proteže cijelom batinskom Dunavskom ulicom.

Ivica GETTO
Izmuljili i nasuli pijeskom

Podsjetimo, vrijedan turistički projekt realiziran je ljetos. Riječ je o projektu uređenja dijela Topoljskog dunavca, jedan od 32 razvojna projekta koja su dobila zeleno svjetlo na prošlogodišnjem natječaju Ministarstva turizma za dodjelu nepovratnih sredstava na osnovu Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2016. godini. Iz Fonda za razvoj turizma u Državnom proračunu RH ukupno je isplaćeno 17.367.000 kuna, od kojih je za uređenje plaže na Topoljskom dunavcu, popularnom Puškašu, Općina Draž dobila 435.000 kuna. Ostatak potrebnog iznosa ( oko 200 tisuća kuna), osigurano je u vlastitom proračunu. Od spomenutog iznosa uređena je plaža na Puškašu kod Draža. Izmuljeno je i od raslinja očišćeno dno Puškaša ispred plaže, te nasipano s približno 1700 prostornih metara dunavskog pijeska. Sagrađeni su mol i drvena šetnica po uzoru na onu u Kopačevu, te podij. Sve spomenuto Šašlin je najavio krajem prošle godine.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike