Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Vraćanje dionica Agrokora izazvalo špekulante i vratilo osmijeh brokerskim kućama
Objavljeno 14. studenog, 2017.

Vraćanjem dionica iz sastava Agrokor koncerna u redovnu kotaciju Zagrebačke burze vratila se likvidnost na domaće tržište kapitala. Trgovanje dionicama Ledo, Jamnica i Belje popravilo je krvnu sliku domaćeg tržišta kapitala, izazvalo špekulante i vratilo osmijeh brokerskim kućama. Ukupni redovni tjedni promet iznosio je 108,2 milijuna kuna i u cijelosti se ostvario trgovinom dionica. Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je 21,6 milijuna kuna, što je dvostruko više nego tjedan prije. Na početku tjedna pale su cijene dionica iz sastava indeksa Crobex. Špekulanti koji su se u petak ukrcali na Agrokorov brod nastavili su u ponedjeljak prodavati vrijednosnice iz sastava indeksa Crobex i skupljati sredstva za nove špekulativne kupnje Agrokorovih sastavnica. Zbog toga je indeks Crobex u ponedjeljak snižen na 1815 bodova (pad za 1,4 posto). U središtu pozornosti špekulanata bile su dionice Ledo, Jamnica i Belje, kojima su cijene u ponedjeljak snažno skočile. Najveći prodavatelj dionica Ledo bio je AZ obvezni mirovinski fond, a dionice Belja prodavala je Podravska banka za račun stranih pravnih osoba. Prodaja dionica Leda od obveznih mirovinskih fondova izazvala je različite negativne interpretacije, najčešće onih koji ne poznaju dovoljno zakonske odredbe poslovanja fondovske industrije. Obvezni mirovinski fondovi nastoje se ubrzano riješiti dionica povišenog rizika iz portfelja zbog tri razloga.

Povećan rizik

Prvi razlog je što vrijednosni papiri s povećanim rizikom svojim iznenadnim dnevnim promjenama cijene ruše stabilnost, jer u kratkom vremenu mogu znatno podići, a nakon toga još brže srušiti prinos fonda. Drugi razlog je što se te dionice pokazuju promašenim ulaganjem i fond-menadžeri žele što prije iza sebe zatvoriti vrata neuspjeha i smanjiti “intenzitet boli” računajući kako vrijeme najbolje liječi rane. Treći razlog je što će fond-menadžerima koji u svom portfelju drže dionice Agrokora uskoro stići odluka i nalog iz HANFA-e prema kojem se trebaju riješiti navedenih vrijednosnica u kratkom roku zbog njihove tržišne kapitalizacije, koja je pala ispod zakonski propisanog minimuma. Utorak je donio stabilizaciju tržišta i rast dionica uz ostvarenih 26,3 milijuna kuna dnevnog prometa jer se smanjio broj dioničara drhtavih ruku. Tržište se smirilo jer špekulanti više nisu mogli pronaći uplašene prodavatelje dionica iz sastava koncerna Agrokor. Dio špekulanata se zbog toga odlučio u utorak i srijedu na kapitalizaciju zarade prodajom prethodno kupljenih dionica iz sastava koncerna Agrokor. Zbog toga su u srijedu pale cijene dionica koncerna Agrokor, jer su špekulanti počeli njihovu prodaju. Fond-menadžeri i špekulanti prikupljenim su sredstvima od prodaje dionica koncerna Agrokor u srijedu počeli kupovati “blue chip” vrijednosnice iz sastava indeksa Crobex.

Dvostruko zaradili

Na taj su način špekulanti dvostruko zaradili. Oni su izlistane dionice iz sastava koncerna Agrokor kupili po niskoj i prodali po višoj cijeni, ostvarivši novčanu zaradu na razlici cijene. Nakon toga su povećali prinose u svom portfelju jer su taktikom “najbrži prst” podigli potražnju za dionicama u sastavu indeksa Crobex kojima su prije toga privremeno srušili cijenu. Pojačana kupnja hrvatskih “blue chip” vrijednosnica potaknula je rast indeksa Crobex u srijedu za 1,3 posto, na 1839 bodova. Rast indeksa Crobex trajao je do kraja tjedna, kada je dohvatio 1857 bodova. To je za 16 bodova ili 0,9 posto više nego na početku tjedna. Od 20 dionica u sastavu indeksa Crobex rast cijene ostvarilo je 11, pad 8 vrijednosnica, a Uljanik plovidba zadržala se na početnoj cijeni od 131 kune. Među tjednim gubitnicima najteži udarac ponovno je doživjela dionica Đuro Đaković Grupa, kojoj se cijena snizila na 23 kune (pad za 17,9 posto). Prema dostupnim podacima SKDD-a, najveći pojedinačni vlasnik redovnih dionica serije A tvrtke Đuro Đaković d.d. kojima se trguje na Zagrebačkoj burzi postao je Nenad Bakić, koji u vlasništvu drži 1.798.419 redovnih dionica, što čini 17,71 posto vlasničke strukture.

Autor je vlasnik dionica HT i Belje, spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.

Stanko DABIĆ

Investitori, domaće je tržište izrazito nestabilno i kao takvo donosi priliku za znatnu zaradu, ali i mogućnost velikog gubitka

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana