Ekonomija
ZAŠTO POVLAČIMO MALO NOVCA KOJI NAM JE NA RASPOLAGANJU?

Hrvatska još uvijek nema dovoljno kvalitetnog kadra ni EU projekata
Objavljeno 15. studenog, 2017.

Od trenutka kada je Hrvatska postala punopravna članica Europske unije (u srpnju 2013. godine), stekla je pravo koristiti europske fondove za svoj razvoj. To bi značilo da su nam u sklopu takozvane kohezijske politike EU-a na raspolaganju strukturni fondovi, Kohezijski fond, Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj te Europski fond za pomorstvo i ribarstvo i imamo pravo na sredstva iz svih tih fondova. Odnosno iz tih europskih strukturnih i investicijskih (ESI) fondova Hrvatska ima pravo na više od 10,5 milijardi eura, u financijskom razdoblju 2014. - 2020. godine.

Među najvažnijim ciljevima te politike su - naravno ne samo za Hrvatsku - povećanje konkurentnosti mikro, malog i srednjeg poduzetništva (koji su uostalom i temelj razvoja europskog gospodarstva), zapošljavanje te međuregionalna suradnja.

No, do danas je postalo jasno kako je gorući problem u Hrvatskoj to što nemamo dovoljno kvalitetnih projekata čije bi financiranje odobrila nadležna kontrolna tijela (ministarstva i agencije) te stoga ne povlačimo sredstva koja su nam na raspolaganju željenim tempom.

- Česta je percepcija, s kojom se svakodnevno susrećemo, da su sredstva iz EU fondova zapravo nedostupna, da je do njih jako teško ili gotovo nemoguće doći jer su postupak apliciranja i pisanja projekata prekomplicirani. Razlog je toj percepciji velikim dijelom u činjenici da su proteklih godina poduzetnici pokušavali samostalno pisati projektne prijave, što je, logično, najčešće završavalo neuspjehom. Mnogi su, tako, nakon nekoliko neuspjelih pokušaja izgubili volju za apliciranjem na EU projekte - upozorava Davor Lerinc, savjetnik za EU projekte, iz tvrtke Uspješan korak s uredom u Osijeku.

Poznavanje procedure

Podružnica su mađarske tvrtke Fürkesz Holding iz Budimpešte, za kojom je 13 godina iskustva u radu s projektima iz EU fondova i taj know-how su prenijeli u Hrvatsku. Bave se monitoringom, consultingom, pisanjem projekata, implementacijom te edukacijom, dakle nude kompletnu uslugu vezano uz EU projekte, od ideje do posljednje faze provedbe odobrenog projekta.

- Projekti iz EU fondova daleko su najbolji i najpovoljniji način financiranja razvoja tvrtke, i ni jedan se kredit ne može s tim usporediti. Ovdje se uvijek radi o nepovratnim sredstvima, uz tzv. intenzitet potpore koji ponekad iznosi i sto posto. To naravno zvuči jako primamljivo za svakog poduzetnika koji ima jasnu viziju i želju za razvojem svoje tvrtke, bez obzira na to radi li se o nabavi novih strojeva, proširenju proizvodnih kapaciteta ili modernizaciji postojećih, podizanju informatičkog nivoa tvrtke, edukaciji i osposobljavanju djelatnika itd.... preduvjet da se te aktivnosti financiraju iz EU fondova je projekt koji će odobriti nadležna kontrolna tijela RH (ministarstva i agencije), pojašnjava naš sugovornik.

Činjenica jest da pisanje, a i provedba EU projekata nije jednostavan posao i on zahtijeva poznavanje projektne dokumentacije, procedura pri prijavi i implementaciji, točnost i preciznost.

Upravo je uloga konzultantskih tvrtki u tome da ambicioznim tvrtkama sa željom razvoja pomognu u tome, da ih vode kroz sve faze projekta, uz minimalan angažman vremena i energije tvrtke naručitelja.

Da su u Uspješnom koraku u tome vrlo uspješni govori podatak o broju napisanih projekata (oko 150 prošle godine), uz postotak prolaznosti od oko 95 posto.

- Iako nitko ne može garantirati da će napisani projektni prijedlog biti odobren, što ovisi o ukupno predviđenim sredstvima za svaki pojedini projekt, broju projektnih prijedloga i slično, mi dijelimo rizik s našim klijentima jer na naknadu za uspješnost imamo pravo samo u slučaju da se odobri financiranje projektnog prijedloga koji smo napisali za našeg klijenta - kazuje naš sugovornik.

Nastavno spominje i dva otvorena projekta posebno interesantna za male i srednje poduzetnike, a to su Certifikacijom proizvoda do tržišta i Internacionalizacija poslovanja MSP-ova.

Prvi je namijenjen tvrtkama koje razvijaju novi proizvod i ovim se projektom financiraju sve aktivnosti vezane uz dobivanje certifikata koji će olakšati pristup tržištu Europske unije, kao što su troškovi tehničke dokumentacije, prijevod na strani jezik, troškovi postupka ocjene sukladnosti proizvoda, izdavanje potvrda i slično. Predviđeni iznos projektnog prijedloga je do milijun kuna.

Širenje tržišta

Projekt “Internacionalizacija”, očekivano, namijenjen je tvrtkama koje imaju ambiciju širenja na vanjska tržišta i ovdje postoji mogućnost financiranja raznih aktivnosti kao što su od kotizacije za nastup na međunarodnim sajmovima, najma izložbenog prostora, putnog troška i dnevnica zaposlenika pa do troška smještaja ili najam dvorane za prezentaciju. I za ovaj je projekt predviđen iznos do milijun kuna.

- Rok za predaju projektnih prijedloga je do kraja godine, i kako se vidi, izvrsna je prilika za olakšavanje probijanja na susjedna tržišta, a i šire, svim tvrtkama koje žele širiti svoje poslovanje izvan granica Hrvatske - kaže Lerinc. Upozorava također i na projekt koji je u najavi, indikativan datum objave je sredina prosinca. Iz područja je ICT-a (informacijsko-komunikacijske tehnologije), konkretno riječ je o Povećanju konkurentnosti i učinkovitosti malog i srednjeg poduzetništva putem ICT-a, i idealan je za tvrtke koje žele podići svoj informacijski nivo te modernizirati software i hardware. A ovo je ujedno i primjer kako je jedna od uloga kvalitetnih konzultanata ta da na vrijeme svoje potencijalne stranke pravovaljano upozore na mogućnosti koje će im biti ponuđene.

Dario KUŠTRO

Ovdje se uvijek radi o nepovratnim sredstvima, uz tzv. intenzitet potpore koji ponekad iznosi i 100 %

Najčitanije iz rubrike