Kultura
DOBITNIK OVOGODIŠNJE PRESTIŽNE MEĐUNARODNE NAGRADE

Miri Gavranu Nagrada koja nosi ime dr. Aloisa Mocka
Objavljeno 14. studenog, 2017.

Hrvatski suvremeni književnik Miro Gavran dobitnik je ovogodišnje prestižne međunarodne nagrade “Dr. Alois Mock Europapreis 2017”, koja se već 14 godina dodjeljuje istaknutim pojedincima koji su, u duhu europske ideje zajedništva, svojim književnim ili novinarskim djelima, aktivnostima u javnom sektoru, u organizacijama ili u poslovanju promovirali europske vrijednosti i jedinstvo. Prošlogodišnja dobitnica nagrade bivša je austrijska ministrica vanjskih poslova i povjerenica EU-a dr. Benitta Ferrero Waldner, koja će s Mirom Gavranom preuzeti svoju nagradu 20. prosinca u Beču, u Saveznom ministarstvu za Europu, integraciju i vanjske poslove Republike Austrije, u dvorani koja nosi Mockovo ime.

Djela Mire Gavrana dosad su prevedena na 40 jezika te su izašla u više od 200 izdanja u zemlji i inozemstvu. Njegova dramska djela bila su predloškom za više od 300 kazališnih premijera diljem svijeta, a vidjelo ih je više od tri milijuna ljudi. Najizvođeniji je suvremeni hrvatski dramatičar u zemlji i inozemstvu u proteklih četvrt stoljeća.

Gavranova povezanost s austrijskim kulturnim prostorom je snažna i dugotrajna: kod bečkog izdavača SEIFERT VERLAG Gavran je objavio četiri romana: Zaboravljeni sin, Judita, Krstitelj i Poncije Pilat. U Beču je u proteklih 20-ak godina gostovalo 12 njegovih kazališnih predstava. Radnja njegovih drama Najduži dan Marije Terezije i Pacijent doktora Freuda događa se upravo u Beču, a u Austriji se djelomično odvija i radnja romana Kafkin prijatelj i Nekoliko ptica i jedno nebo. Gavran je do sada imao i devet kazališnih premijera na njemačkom u Austriji i u Njemačkoj.

- Istinski me obradovala ova vijest, ponajviše zato što nagrada nosi časno ime dr. Mocka, koji je uživao ugled u cijeloj Europi i bio veliki prijatelj Hrvatske. Imponira mi što ću se naći u društvu uglednika koji su do sada ovjenčani tim priznanjem, koje će nesumnjivo pridonijeti još boljoj percepciji mojih tekstova u Austriji i Europi. Nedavno sam sa suprugom Mladenom u Beču održao književno-kazališnu večer u veleposlanstvu RH u Austriji, gdje nam je domaćica bila veleposlanica dr. Vesna Cvjetković. Uvjerio sam se tada kako se iznimno bogat i dobro osmišljen program održavao cijele godine koja se održava pod motom Godina kulture Austrija – Hrvatska. Sretan sam što će se dodjelom nagrade meni kao hrvatskom autoru na najljepši mogući način zaokružiti ta iznimna serija događanja, kojima se potvrdila čvrsta kulturna povezanost naših dviju zemalja - rekao je Gavran. N.Vek.

Možda ste propustili...

3. FORUM JULIJA KNIFERA NA AUKOS-u

Znamo li zašto je Knifer veliki umjetnik?

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

Najčitanije iz rubrike