Kultura
FESTIVAL PERFORACIJE OD 17. DO 26. STUDENOGA U NEW YORKU

U programu i repriza predstave Ivice Buljana
Objavljeno 14. studenog, 2017.

NEW YORK - Festival Perforacije od 17. do 26. studenoga održava se u New Yorku, u Abrons Art Centru i kazalištu La MaMa. Perforacijama, koje se u hrvatskoj održavaju od 2008., ovo je drugo festivalsko gostovanje u New Yorku. Nastupit će više od 30 umjetnika iz Poljske, Slovenije i Hrvatske. Bogati program donosi sedam američkih premijera Via Negative, skupine Tukawach, Jasne L. Vinovrški, Ine Sladić, Brune Isakovića i Mie Zalukar, Marte Ziolek te reprizu predstave Ivice Buljana koja je svoju američku premijeru imala prošle godine u New Yorku.

Festival će otvoriti u Abrons Art Centru hrvatska umjetnica Jasna L. Vinovrški svjetskom premijerom predstave “Ostati živ”, koja propituje pitanja migracija, nakon čega se festival seli u kazalište La MaMa, čiji se programski segment otvara izvedbama predstave “Pylades”, u izvedbi The Great Jones Repertory Company, legendarne kazališne kompanije Ellen Stewart, a u režiji Ivice Buljana. Suvremena izvedba, nadahnuta mitovima iz grčke mitologije, koja progovara o demokraciji, potrošačkom društvu i borbi za društvene promjene, već je naišla na odličan prijam kod američke publike prošle godine - najavljuju organizatori.

Via Negativa u suradnji s poljskom redateljicom Anitom Wach izvest će predstavu “Stotinu zdravica”, posvećenu ideji demokracije, a američkoj publici posebno zanimljivom će je učiniti i zdravice G. Washingtonu. Perforacije će u New Yorku ugostiti i Poljakinje Martu Ziółek s predstavom za osam izvođača “Uradi sam”, koja u formi plesne zabave progovara o individualnosti unutar kolektiva i obratno te uvjetima u kojima se u suvremenom društvu gubimo u masi. Skupina Tukawach s druge strane u svojoj izvedbi koja se referira na Beuysovog mrtvog zeca, a koju umjetnice Magda Stawman Tuka i Anita Wach promoviraju kao “privatna izvedba”, uvlači publiku u polusvijest svojih emotivnih i intelektualnih dilema oko smisla izvedbenog prostora koji treba ispuniti značenjima.

Od hrvatskih umjetnika predstavit će se plesni duet Brune Isakovića i Mie Zalukar “Odjednom odasvuda” koji kroz pokret i susret dvaju tijela donosi spektar značenja i kvalitetu njihovih međusobnih naboja na površinu. Satkani smo od svoje povijesti, naša su djela rezultat životnih iskustava, naših (ne)sigurnosti i osobnih stremljenja k budućnosti. Predstava rastvara složenu strukturu naših odluka i kroz njihove procijepe pojačava vidljivost onoga što nije naočigled prisutno.

Ina Sladić ima dvije izvedbe svoje najnovije predstave koja se temelji na konceptualnom propitivanju izvođačke improvizacije. Izvođačica u trenutku kada stupa na scenu ne zna što joj je činiti, a upute za izvedbu prvi put čuje preko razglasa. Upute za prvu izvedbu pripremila joj je kultna njujorška umjetnica Penny Arcade. N.Vek.

Možda ste propustili...

PREMIJERA “VRZINO KOLO”

Stoljeće kazališnog života u Vinkovcima

DRAGANA RADAKOVIĆ U “TRUBADURU” U OSJEČKOM HNK

Najradije pjevam u Osijeku jer me podržao i kada nisam imala ovoliko angažmana

PROMOCIJA PRVOG TOMA KNJIGE O POVIJESTI KAZALIŠTA U BARANJI

Kazališni se amaterizam gasio uvijek zbog istog razloga: nedostatka novca

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

16. STUDENOGA 1991. - SJEĆANJE NA KOBNO POSLIJEPODNE PRIJE 26 GODINA

Šnajder: Drugoga je dana bilo još tužnije, iz kazališta se još dimilo!

2

JELENA ŠTEFANIĆ PONOVNO U OSIJEKU

Tek nakon “Traviate” počela je moja 'ozbiljnija' karijera

3

OGŠ KONTESA DORA

Mladi našički glazbenici idu na državno natjecanje