Novosti
ZIMSKI UVJETI NA CESTAMA

Gužve kod vulkanizera, svi su čekali zadnji tren
Objavljeno 14. studenog, 2017.
Obveza korištenja zimske opreme na svim vrstama motornih vozila, bez obzira na vremenske uvjete, vrijedi od 15. studenoga do 15. travnja

Obveza korištenja zimske opreme na svim vrstama motornih vozila, bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, u Hrvatskoj vrijedi od 15. studenoga do 15. travnja. Kao i svake godine, većina vozača čekala je posljednji trenutak da promijeni gume na svojim vozilima.

- Velika je gužva i čeka se po nekoliko sati. Vlasnike vozila ne naručujemo. Svi su čekali zadnji tren, kao i svaki put kada na snagu stupi zakon o korištenju zimskih ili, u ljetnom periodu, ljetnih guma - kazao nam je Emanuel Major, vlasnik vulkanizerskog servisa “Gumi Major” u osječkoj Drinskoj ulici.

Kako nam priča Osječanin I.M. (43), već danima vozi zimske gume u automobilu. “Htio sam ljetne gume zamijeniti zimskima još prošlog tjedna, ali su već bile gužve, pa nikako da to učinim”, kazao je ovaj Osječanin.

Vozači, oprez!

Iz policije navode da su zimski uvjeti na cesti takvi uvjeti kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica. Upravljanje vozilima u zimskim uvjetima je otežano pa se vozačima preporučuje dodatni oprez, s obzirom na to da se u takvim uvjetima povećava i opasnost od prometnih nesreća. U vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i kamionima s prikolicom. Vozač motornog vozila dužan je prije uključivanja u promet očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg na vozilu.

Vozače koji upravljaju vozilima bez zimske opreme očekuje kazna od 700 kuna. Ako policajac zatekne vozilo na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila zabranjeno ili se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da se odmah zaustavi ili ode na cestu na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. Ako vozač to ne učini, vozilo se isključuje iz prometa sve dok se ne otklone razlozi zbog kojih ga je policajac udaljio iz prometa.

Visoke kazne

Vozač je dužan isključeno vozilo odmah ukloniti s ceste na mjesto na kojem neće ugrožavati sigurnost prometa ili ometati normalan tijek prometa, na primjer, na parkiralište ili ugibalište, a s tih se mjesta mora maknuti najkasnije u roku od 12 sati. Ako vlasnik tvrtke pokuša najterati vozača službenog vozila bez zimske opreme da nastavi vožnju, zakon kaže da pravnu ili fizičku osoba koja naredi ili dopusti da vozilo isključeno iz prometa nastavi vožnju, očekuje kazna od 10.000 do 30.000 kuna. Vozača koji pokuša nastaviti vožnju iako ga je policajac isključio iz prometa, očekuje kazna od 3000 do 7000 kuna te tri negativna prekršajna boda i zabrana upravljanja motornim vozilom od mjesec dana do dvije godine.

Pod zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N, čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od četiri milimetra i s lancima za snijeg, koji se postavljaju na pogonske kotače.

Sandra LACIĆ
NE ZABORAVITE UPALITI SVJETLA

Na motornim vozilima danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla u razdoblju zimskog računanja vremena. Na motociklu i mopedu u vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena kratka svjetla cijele godine. Tko svjetla ne upali, očekuje ga kazna od 300 kuna. Iz policije savjetuju vozačima da se prije polaska na put informiraju o vremenskim uvjetima i stanju na cestama, a za odlazak na posao i kretanje po gradu u vrijeme većih snježnih padalina treba se koristiti javnim prijevozom.

KAZNE ZA VLASNIKE TVRTKI

Kaznom u iznosu od 5000 do 15.000 kuna kaznit će se pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom. Za taj prekršaj kaznit će se kaznom od 1500 do 5000 kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Možda ste propustili...