Novosti
SLAVKO LINIĆ PRED SUDOM:

“Biloš nije tražio ništa nezakonito”
Objavljeno 13. studenog, 2017.

Na suđenju bivšoj ravnateljici Porezne uprave i SDP-ovoj saborskoj zastupnici Nadi Čavlović Smiljanec u ponedjeljak je svjedočio bivši ministar financija Slavko Linić.

Čavlović Smiljanec optužena je da je stopiranjem naplate poreznog duga osječkom poduzetniku Željku Bilošu državu oštetili za 9,5 milijuna kuna, pa su se na optuženičkoj klupi našli i Biloš te bivša šefica osječke Porezne uprave Ružica Kovačević.

Linić je s klupe za svjedoke istaknuo da je na početku mandata krajem 2011. naišao na veliku nenaplativost poreznih obveza - više od 52 milijarde kuna i nelikvidnost koja se povećavala, pa je Vladi predložio mjere za povećanje naplate dugovanja i poboljšavanje likvidnosti. Prvom, iz veljače 2012. omogućen je trogodišnji reprogram dugova prema državi na račun poreza, doprinosa i carina, a rok za podnošenje zahtjeva bio je 60 dana.

“Kada sam uočio da dio gospodarstvenika nije uspio pripremiti dokumentaciju, išli smo s dopunama i produžili rokove. No, krajem 2012. vidjelo se da se bitno ne popravlja likvidnost, što znači da nije bio problem samo poreznih dugova, pa je u 10. mjesecu 2012. prihvaćen Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnim nagodbama”, kazao je Linić.

Potvrdio je da je o mogućem reprogramu razgovarao i s Bilošom kojemu je kazao da mora ispuniti sve zakonske uvjete kako bi dobio odobrenje za reprogram i odgodu plaćanja te dobivanje kredita od HBOR-a. “Zvao me da pokuša reći da ima namjeru riješiti dug po otpisu kamata. Mislio je da može nastaviti s ulaganjem. Pritom nije tražio ništa nezakonito, a mislim da to nije ni moguće telefonski tražiti”, kazao je Linić odgovarajući na pitanja obrane. Dodao je i da ga Biloš nije tražio da kao ministar utječe na druge osobe pa ni Čavlović Smiljanec. “Razgovarali smo o njegovom zahtjevu za reprogramom i problemima s dokumentacijom uz jasno objašnjenje da se sva potrebna dokumentacija mora skupiti”, kazao je Linić. Potvrdio je i da je o Biloševu kreditu kod HBOR-a koji mu je trebao pomoći u likvidnosti razgovarao i s tadašnjim HNS-ovim ministrom Ivanom Vrdoljakom. O Biloševoj tvrtki Linić je razgovarao i s Čavlović Smiljanec koja je “bila zadužena za provedbu svih uputa i provedbu zakona i najviše je kontaktirala s terenom”. Putem Smiljanec saznao je, kaže, da se za Biloša kao poduzetnika koji zapošljava velik broj ljudi zalagala i SDP-ova eurozastupnica Biljana Borzan. Linić je posvjedočio da je u to vrijeme bila velika neažurnost u Poreznoj upravi, zbog čega mnogi zahtjevi za reprogramom nisu riješeni. No, Bilošev je ipak riješen, ali nakon što je Linić otišao s dužnosti ministra financija. H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana