Osijek
UREĐENJE SAKUNTALA PARKA

Biste na promenadu, sipina umjesto asfalta, kiosci u ovojnicu...
Objavljeno 14. studenog, 2017.

U ožujku sljedeće godine trebali bi početi prvi radovi na obnovi Sakuntala parka, potvrdili su nam iz Upravnog odjela za programe i projekte Europske unije i gospodarstvo Grada Osijeka. Naime, projektni je zadatak napravljen i sada se čeka postupak javne nabave koja će biti završena do ožujka, kada će, kako vjeruju u Gradu, i vremenski uvjeti dopustiti početak radova.

Riječ je o projektu vrijednom dva i pol milijuna kuna, za koji su sredstva osigurana ekoprojektom “Turističke rute secesije”, u sklopu prekogranične suradnje Osijeka i Subotice, a kojim će oba grada revalorizirati svoju kulturnu baštinu.

Identitet

Inače, sam je projekt najavljen još ovoga proljeća, a prilikom najave ovih radova odmah je naglašeno kako će uređenje ići u smjeru secesijske prošlosti i suvremenosti, ali neće biti samo preslik onoga kako je park nekada davno izgledao, nego će se kroz suvremeni način obnove iskazati trajanje identiteta grada.

– Parku je nemoguće vratiti autohtoni identitet iz secesijskog doba, jer se njegov oblik u međuvremenu promijenio. Osim toga, složili smo se da stabla koja su zdrava, a koja su kasnije sađena te se danas lijepo uklapaju u prostor, ne uklanjamo. No, ono što će sigurno biti uklonjeno jesu biste poznatih Osječana, koje su u park postavljene u drugoj polovini 20. stoljeća i nemaju nikakve veze sa secesijom. Riječ je o radovima našeg znamenitog kipara Vanje Radauša, kojima će se naći adekvatan prostor na koji će biti premještene - objasnila je Ivana Sudić, pročelnica Konzervatorskog odjela u Osijeku.

Navedeno potvrđuje i Kornelija Mlinarević, pročelnica gradskog Upravnog odjela za programe i projekte Europske unije, koja kaže kako je ideja stručnjaka, u vezi s kojom je postignut određeni konsenzus, da se spomenute biste postave uz promenadu, gdje bi se formirala tzv. aleja osječkih velikana.

Usklađenost

– Ono što se sigurno uklanja iz parka to su asfaltirane površine koje će biti zamijenjene sipinom, ali najvjerojatnije ne onom dubokom, koja vam onemogućava jednostavno hodanje ili guranje kolica, već vrlo sitnom, prema uzoru na onu koja je sada postavljena ispred paviljona Gradski vrt. Popularni će kiosci biti uklopljeni u jednu vrstu ovojnice, tako da se neće vidjeti s leđa. Bit će to nešto poput one zidane tramvajske stanice kod Drvengrada. Naime, sve će biti vrlo lijepo i ukusno usklađeno te će park uistinu biti prelijepi početak secesijskog niza na Europskoj aveniji - objasnila je Kornelija Mlinarević.

Nefreteta Z. EBERHARD
UREĐENJE SECESIJSKE RADNE SOBE GRADONAČELNIKA VJEKOSLAVA HENGLA

U okviru spomenutog projekta bit će uređena i tzv. secesijska soba.

– Sobu smo odlučili urediti u zgradi GISKO-a na Europskoj aveniji, odnosno u kući Hengl, u kojoj je ostalo dosta namještaja ovog osječkog gradonačelnika. Tako bismo oživjeli njegovu radnu sobu koju smo osmislili kroz multimedijalni izgled, a u cijelu će priču biti uklopljeni i suveniri te fotoizložba - najavljuje Kornelija Mlinarević.

EU projekt

“TURISTIČKE RUTE SECESIJE” OSIJEKA I SUBOTICE

2,5

milijuna kuna vrijednost je projekta obnove Sakuntala parka

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GLASINE O ZATAŠKAVANJU NESREĆE ZBOG UTJECAJNIH RODITELJA

Slučaj djevojčice stradale na Drinskoj: Objave o nesrećama ovise o detaljima policijskih izvješća

2

PRVA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA BEZ GRADONAČELNIKA

Izglasana gradnja IT parka i
teniskog kampa Donne Vekić

3

ISTRAŽILI SMO CIJENE NAMIRNICA

Blagdanska trpeza za četveročlanu obitelj - 250 kuna

oglas