Regija
ZAVRŠNICA PLANINARSKOG TJEDNA

Najzaslužniji dobili priznanja Hrvatskog planinarskog saveza
Objavljeno 13. studenog, 2017.

NAŠICE

Planinarsko društvo Krndija Našice zaokružilo je bogat program Planinarskog tjedna i obilježavanje 95 godina organiziranog planinarstva na području Našica i 55 godina Društva, svečanom podjelom priznanja u Domu kulture. Uz brojne planinare svečanosti su nazočili i predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog planinarskog saveza Vladimir Novak, najuspješniji hrvatski alpinist Stipe Božić i gradonačelnik Našica Josip Miletić. Nakon što je pozdravio i zahvalio svima koji su na bilo koji način sudjelovali i pomogli u realizaciji Planinarskog tjedna, predsjednik PD-a Krndija Hrvoje Tržić podijelio je zahvalnice članovima Društva, udrugama i ustanovama za nesebičan doprinos u razvoju našičkoga planinarstva.

U ime Hrvatskog planinarskog saveza Vladimir Novak podijelio je zaslužnim članovima PD-a Krndija priznanja za postignute uspjehe, rezultate i zasluge za razvitak planinarstva. Brončani znak primile su Željka Jurkezi i Danijela Puhanić, a srebrni Silvija Lučevnjak, Marina Lazar, Milena Škoro, Ružica Svoren, Vladimir Paljević, Gordan Svoren te Petar Varvodić. Plaketu HPS-a za unaprjeđenje i razvoj planinarstva dobili su Branko Budimir, Slavko Ćolić, Desanka Erceg i Krešimir Žagar.

U sklopu završne svečanosti Planinarskog tjedna koji je ove godine prema mnogo čemu bio poseban, održano je predstavljanje knjige “Alpski ratnici”, višestruko nagrađivane kanadske autorice Bernadette McDonald, koja je jedna od najvećih poznavateljica povijesti svjetskog alpinizma. O knjizi je govorio najpoznatiji hrvatski alpinist i jedan od junaka knjige Stipe Božić, koji je ponosno naglasio da su Slovenci i Hrvati pisali povijest svjetskog alpinizma. Knjiga, naime, donosi priču o razvoju i uspjehu slovenskog alpinizma, u kojemu su i Hrvati imali udjela te o njihovim alpinističkim uspjesima u najvišim gorskim masivima svijeta u bivšoj državi, od Drugog svjetskog rata naovamo. Priče su to o fantastičnim uspjesima penjanja po, na više od tisuću metara visokim, najstrmijim i najopasnijim liticama, do vrhova Makalua, Mont Everesta, K2, Manaslua, Dhaulagirija, ali i priče o tragedijama, jer penjanje po najvišim planinama svijeta, naročito ako je riječ o novim smjerovima, na samom je rubu života i smrti.

U knjizi je posebno opisan uspon na Everest zapadnim grebenom koji je bio jedan od najzahtjevnijih i najtežih alpinističkih pothvata toga doba.S.Fridl

Plaketu HPS-a dobili su Branko Budimir, Slavko Ćolić, Desanka Erceg i Krešimir Žagar

Možda ste propustili...

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

JOŠ JEDNA ŽELJA MJEŠTANA VALPOVŠTINE POSTALA JE REALNOST

Novi most preko Vučice i novo raskrižje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana