Regija
VALPOVAČKO VIJEĆE KRAJEM STUDENOGA

Na pomolu dogovor?
Objavljeno 14. studenog, 2017.

VALPOVO

Već ionako uzburkane političke vode u Valpovu, koje se ne smiruju još od lokalnih izbora, prije nepunih pola godine, kada je HDZ nakon punih četvrt stoljeća suverene vladavine izgubio gradonačelničku poziciju, dodatno je uzburkala posljednja sjednica Gradskog vijeća, na kojoj je vladajuća većina u Gradskom vijeću, predvođena HDZ-om i njegovim koalicijskim partnerima HSS-om, HSU-om, Nezavisnom listom Joze Piškorjanca te uz potporu vijećnika Živog zida, odbila podržati treći rebalans proračuna za ovu godinu.

Poručili su da nije riječ o političkoj odluci, nego o odluci kojom se nastoji kontrolirati trošenje proračunskog novca poreznih obveznika i kojom se nastoji spriječiti povećanje sadašnjeg proračunskog manjka od 3,7 milijuna kuna za novih 2 milijuna kuna do kraja godine. HDZ-ovci kažu da su sukladno s dogovorom s gradonačelnikom Valpova Matkom Šutalom iz Valpovačke nezavisne liste očekivali da će predloženi materijal za ovu točku dnevnog reda dobiti prije i potpuno pripremljen kako bi ga u cijelosti mogli razmotriti i očitovati se o njemu. Ovako su, tvrde, prvo dobili nepotpuni materijal, a kad su ga dobili u cijelosti, materijali za Gradsko vijeće već su bili u tisku te nije bilo prostora za korekcije ni vremena za sastanak s gradonačelnikom o toj problematici.

Zakočeni projekti

Gradonačelnik Šutalo je pak iznio obrazloženje svake nove odnosno izmijenjene stavke u proračunu u odnosu prema posljednjem rebalansu. I s konferencije za novinare i sa sjednice Gradskog vijeća uputio je javni poziv vladajućima na suradnju, da zajedno sjednu i razmotre materijal koji će ponovo ići na razmatranje na novoj sjednici Gradskog vijeća, 28. ili 30. studenoga. Upozorio je da je ovim neizglasavanjem za neke gradske projekte već sada prekasno te zajedno s vijećnicima sa svoga VNL-a poručio da vladajući u Vijeću namjerno koče napredak grada zbog povrijeđenog ega. Dodao je i da su, ako se takva situacija nastavi, spremni ići i na nove izbore!

Kako objašnjava tajnik Grada Valpova Zvonko Barišić, nije sporno izglasavanje rebalansa ovogodišnjeg proračuna, koji se može pokušavati izglasavati do kraja godine, no u toj situaciji u pitanje se dovode određene pozicije i projekti.

- Poznato je da se u rebalanse ide da se iznivelira tehnička godina te da se uvedu neke nove stavke ili projekti za koje se utvrdi da se do kraja godine hoće ili neće ostvariti, što je posebno često kod projekata koji idu preko EU fondova - objašnjava Barišić, dodajući da prava kriza vlasti nastaje ako se ne izglasa prijedlog proračuna za iduću godinu do 31. prosinca tekuće godine ili se do tada ne donese bar odluka o privremenom financiranju za prva tri mjeseca.

Neće rušiti Šutala

- Ako se ovakva situacija s rebalansom do kraja godine preslika i na prijedlog proračuna za iduću godinu, raspušta se Vijeće i gradonačelnik, imenuje se povjerenik te se kreće u pripreme za nove izbore - podsjeća Barišić. Eventualni bi izbori značili troškove između 80.000 i 100.000 kuna te golemu indirektnu štetu zbog izgubljenog vremena do novih izbora, tijekom kojeg staju svi projekti i tijekom kojeg se ne mogu donositi nikakve važne odluke.

Pomirljivi tonovi namjesto žestokih optužbi na konferencijama za novinare sukobljenih strana daju naslutiti da je dogovor ipak na pomolu, što potvrđuje i poziv za ovotjedni sastanak dviju strana s pročelnikom za financije. L. Aničić

Neće zbog proračuna rušiti Šutala

Povjerenik HDZ-a za Valpovo Goran Ivanović i jučer je poručio kako očekuje da se stajališta usklade, ali i da HDZ u Valpovu nema namjeru rušiti gradonačelnika zbog proračuna za 2018. i zazivati nove izbore. No i u ovom slučaju inzistiraju na istoj proceduri kao i za rebalans i slične financijske dokumente: da se nekoliko dana prije konačnog prijedloga sastanu s gradonačelnikom i pročelnikom za financije i zajednički korigiraju sve sporne stavke u proračunu.

Možda ste propustili...

TEHNOLOŠKI PARK VINKOVCI

19 tvrtki u plusu i zapošljavaju

PROJEKT VRIJEDAN 3,3 MILIJUNA KUNA U OPĆINI NUŠTAR

Gradnja reciklažnog dvorišta pri kraju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OPĆINA ĐURĐENOVAC VLASNIK BIVŠE SAMOPOSLUGE

Nekretninu su odlučili
prodati za 301.000 kn

2

29. OBLJETNICA OSNUTKA HDZ-A ZA BIVŠU OPĆINU VINKOVCI

Milinković: Moramo pokrenuti gospodarstvo i zadržati naše mlade

3

PROJEKT VRIJEDAN 3,3 MILIJUNA KUNA U OPĆINI NUŠTAR

Gradnja reciklažnog dvorišta pri kraju