Mozaik
U DOMU KULTURE U NUŠTRU

Revije šokačkih narodnih nošnji za generacije +40
Objavljeno 14. studenog, 2017.

Nada Bukovac iz Županje najbolje je predstavljena snaša, a Stipa Đurin iz Draža najbolje je predstavljen baća, epilog je prve održane Revije šokačkih narodnih nošnji za drugu i treću životnu dob “40 plus” u Domu kulture u Nuštru.

Organizator manifestacije bilo je Hrvatsko seljačko kulturno prosvjetno društvo “Seljačka sloga” Nuštar, pod pokroviteljstvom Općine Nuštar. Na početku ove prve manifestacije sve je uvodno pozdravio Hrvoje Drinovac, načelnik Općine Nuštar i Nikola Šuća, predsjednik HSKPD-a Seljačka sloga Nuštar.

U kategoriji snaša natjecale su se: Danijela Perošević (Ladimirevci, 41 godina), Đula Srimac (Bački Breg, 78), Đurđica Gerndhart (Sarvaš, 68), Ivana Skokić (Antin, 42), Ivanka Ognjanović (Županja, 46), Jasminka Mihalj (Velika Kopanica, 56), Ljubica Šiškić (Gundinci, 47), Nada Bukovac (Županja, 50), Slava Ević (Županja, 48) i Sunčica Kaurić (Slavonski Brod, 49). Najbolje predstavljena snaša je Nada Bukovac iz Županje, drugo mjesto osvojila je Đurđica Gerndhart iz Sarvaša, treća je bila Jasminka Mihalj iz Velike Kopanice, a pohvale su dobile: Ljubica Šiškić iz Gundinaca i Đula Srimac iz Bačkog Brega.

Nada Bukovac iz Županje nosila je narodnu nošnju Tolise, na glavi joj je bila pocalica i svezač, preko kojeg je prebačena žuta šlingana krpa. Nosila je oplećak od vule (tkanje) sa šlingom po rubovima, vezen svilom, suknja je bila od kupovnog materijala - kangara, kecelja je šlingana na žutom šifonu te je imala cifrani kožuh od janjeće kože s kožom u boji. Osim navedenog nosila je dva unteroka, čarape guličanke, na nogama sandale te od nakita dukate, guju od zrna i iglu s talirima, a kao dodatak nošnji imala je šalicu za kavu, žlicu za juhu i dva poklopca. Nada Bukovac bila je spremljena za svatove u Engu (strina s mladoženjine strane), a kako je Enga u svatovima od buduće snaje, dobije na poklon šalicu za kavu i žlicu za juhu, kao znak da će uvijek živjeti u slozi, zajedno jesti i piti kavu.

U kategoriji baća natjecali su se: Matija Gorjanac (Bački Breg, 73 godine), Slobodan Obradović (Županja, 59), Stipa Đurin (Draž, 55) i Vlado Lakušić (Slavonski Brod, 42). Najbolje predstavljen baća je Stipa Đurin iz Draža, drugo mjesto osvojio je Vlado Lakušić iz Slavonskog Broda, treće Matija Gorjanac iz Bačkog Brega, a pohvalu je dobio Slobodan Obradović iz Županje.

Stipa Đurin imao je na glavi šešir zakitit paunovim perom, košulja je bila rubina, otkana i vezena bilim koncima. Nosio je hlače s ukrasnim gajtanima i ručno vezenim cvjetnim uzorcima, prsluk je bio strojno ukrašen koncima i prišitim gajtanima. Na nogama je imao čizme, od nakita srebrnjaci-novci na prsluku iz vremena Austro-Ugarske, a od ostalih dijelova nošnje imao je surku - kabanicu od čoje (prešane vune) ukrašenu gajtanima, dugmadima i vezenim motivima.

U kulturno-umjetničkom programu nastupili su: Tomislav Livaja, svirač tradicijskih glazbenih instrumenata, Dramska skupina HSKPD-a “Seljačka sloga” Nuštar, Ženska pjevačka skupina “Skladovke” KUD-a “Sklad” iz Đakova, Muška pjevačka skupina KUD-a Ivan Filipović iz Velike Kopanice, Ženska pjevačka skupina Grofice iz Nuštra, a predstavljene su i buduće kategorije za sljedeću godinu, natjecanje bračnih parova.

Mario KOKAJ

Predstavljene su i buduće kategorije za sljedeću godinu, natjecanje bračnih parova

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike