Mozaik
25. OBLJETNICA DOSELJAVANJA HRVATA

Klapa Stine oduševila publiku u Voćinu
Objavljeno 14. studenog, 2017.

Obilježavanje 25. obljetnice doseljavanja Hrvata iz područja Letnice, Vrnavokola, Šašara i Vrneza na Kosovu u naselja Voćin, Bokane, Ćeralije i Macute u općini Voćin, svečanom akademijom začinili su članovi zagrebačke muške klape Stine i njihov aranžer i skladatelj Alen Kopunović Legetin.

Oni su nastupili u župnoj crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije u Voćinu poslije večernje mise u subotu, dan uoči blagdana bl. Antona Muzića i središnjeg obilježavanja velike obljetnice, a njihov dolazak u Voćin rezultat je dugogodišnjeg poznanstva i suradnje voćinskog župnika i dekana Slatinskog dekanata Mladena Štivina i glazbenika Legetina. Možda je prije akademije i bilo sumnjičavih primjedaba u stilu “što će nama dalmatinska klapa”, ali za trajanja programa i po njegovu završetku vjernici u prepunoj svetišnoj crkvi Gospe Voćinske bili su ushićeni i oduševljeni ljepotom i duhovnošću muškog pjevanja sakralnih napjeva. Skladni glasovi prvo su se začuli iz jedne pokrajnje kapele crkve izvodeći Legetinov glazbeni doživljaj molitve “Oče naš”, a onda su se voćinskom crkvom razlijegale skladbe “Tebe tražim”, i “Divici Mariji” Šime Marovića. Uslijedile su skladbe koje je Legetin svojim obradama prilagodio za četveroglasno pjevanje klape Stine. Poslije Vidakovićeve skladbe “Gospi od Brze Pomoći”, izveden je bački napjev “Svi anđeli na nebu”, a blok marijanskih pjesama zaključile su Engelhardtova “Dajte mi sladak pjev” i Gržinčićeva “Marijo, o Marijo”. U izvedbe sakralnih pjesama, koje je obogaćivala akustičnost voćinskoga svetišta, savršeno su se uklopili tekstovi Zdravka Ticla, Vladimira Nazora, Pavla Palića i Mladena Štivina, koje je nadahnuto izražajno čitao Mario Jaković. Drugi dio koncerta bila je praizvedba Litanija “Gospi Voćinskoj”, koje je napisao stalni đakon Zdravko Ticl, a na molbu župnika Štivina uglazbio Alen Kopunović Legetin.

– Kad sam ga zamolio da sklada “Litanije Gospe Voćinske”, rekao sam neka glazbeno obuhvati ono što Voćin danas jest. Ima nas sa svih strana, tu je Slavonija, Srijem, Bosna, Kosovo, pa nek u litanijama bude glazbenih motova sa svih stoljetnih prebivališta Hrvata - rekao je uvodno župnik Štivin.

Članovi Stina u toj su se izvedbi još jednom potvrdili kao vrsni glazbenici velikih glasovnih mogućnosti pred koje se mogu staviti i najozbiljniji glazbeni zahtjevi. Sve izvedbe klape Stine u Voćinu na orguljama je pratio ili dirigirao skladatelj Legetin, koji je svoje originalne note “Litanija Gospi Voćinskoj” darovao župniku Štivinu. Voćinski nastup klape Stine izazvao je pravo oduševljenje vjernika pa su izvedeni i dodaci, arija “U boj, u boj”, iz Zajčeve opere Nikola Šubić Zrinski, “O, mila Majko nebeska” i “Zdravo Djevo, kraljice Hrvata”. U tim izvedbama članovima klape Stine priključili su se i svećenici Mladen Štivin i Danijel Dukić te skladatelj Legetin.

Klapu Stine čine Antonio Bogojević, Vedran Klisarić, Roko Perić, Ivan Zaradić i Marko Ivanov. Antonio, kao prvi tenor, imao je i solodionice, a sam je otpjevao i Schubertovu skladbu “Ave Maria”. U šali kaže da svoj lijepi glas zahvaljuje roditeljima koji su ga u Pleterničkom Gradcu hranili žgancima i sličnim slavonskim delicijama. Ostali su članovi klape Dalmatinci, a povezalo ih je studiranje u Zagrebu i ljubav prema lijepoj glazbi i klapskoj pjesmi. Od službenog osnivanja 2013. sudjeluju na smotrama i susretima klapa i već imaju šest nagrada s Festivala studentskih klapa, drugu nagradu stručnog žirija na Festivalu klapske pisme u Posušju, prvu nagradu stručnog žirija na Večeri debitanata lanjskog Festivala dalmatinskih klapa u Omišu i prvu nagradu publike na ovogodišnjem omiškom festivalu. Aranžer i skladatelj klape je svestrani glazbenik, orguljaš, čembalist i dirigent Alen Kopunović Legetin. Školovao se u Subotici, Zagrebu, Salzburgu i Rimu, godinama je bio orguljaš i zborovođa u crkvi sv. Lovre u Požegi, a svirao je na brojnim festivalima i u mnogim katedralama u Hrvatskoj i inozemstvu. Sada je orguljaš i zborovođa u Župi Blagovijesti – Navještenja Gospodinova u Zagrebu. P.Žarković

Mladena Štivin

župnik i dekan

Ima nas sa svih strana, tu je Slavonija, Srijem, Bosna, Kosovo, pa nek' u litanijama bude glazbenih motiva sa svih stoljetnih boravišta Hrvata.

Možda ste propustili...

KONCERT ZA NAŠIČKO SKLONIŠTE ŽIVOTINJA

Odlični Damir, Kristijan i Stela pjevali za Farmicu

U IZRAVNOM PRIJENOSU NA HRT-U NASTUPIT ĆE DVADESET IZVOĐAČA

Premijerne izvedbe i jaka konkurencija na 71. Zagrebačkom festivalu

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

Najčitanije iz rubrike