Crna kronika
PRIJEVARA

Žrtvama s Facebooka ukrali 60.000 kuna!
Objavljeno 14. studenog, 2017.

DONJI MIHOLJAC

Trojicu muškaraca u dobi od 42, 39 i 51 godinu Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku ispitalo je zbog prijevare pri kojoj su prevarili desetke ljudi putem Facebooka. Odvjetništvo sumnjiči trojku da su od 4. travnja prošle pa do 20. listopada ove godine u Donjem Miholjcu, zajedno i prema prethodnom dogovoru s unaprijed stvorenom nakanom da se okoriste tuđim novcem, putem društvene mreže Facebook pronalazili oglase u kojima određene osobe potražuju robu i predmete koje bi željele kupiti. Potom su Miholjčani tim osobama na prodaju nudili tražene predmete i robu, iako ih uopće nisu imali, niti su ih planirali nabaviti. Kada bi im se javili građani koji su htjeli nešto kupiti, osnovano sumnjaju istražitelji, obećavali su im isporuku traženih predmeta no prije toga bi tražili da kupci uplate novac na njihova imena. Ne sumnjajući u iskrenost ponuditelja robe građani su im novce uplaćivali očekujući i da će im plaćeno biti i isporučeno.

- Budući da prema unaprijed stvorenoj nakani dogovorene stvari nisu isporučili niti su novac vratili, osnovano se sumnja da su si pribavili nepripadnu imovinsku korist u iznosu od 59.251,76 kuna - navode u osječkom Općinskom državnom odvjetnoštvu.

Nakon što su 42-godišnjak i 39-godišnjak ispitani, sucu istrage Županijskog suda u Osijeku podnijet je prijedlog za određivanjem istražnog zatvora protiv obojice zbog opasnosti od ometanja istrage i ponavljanja djela. Iz policije navode da građani sve češće prijavljuju prijevare putem interneta, a najčešći oblik cyber kriminala jest kupnja atraktivnih proizvoda po često nerealnim cijenama. Prevaranti preko interneta nude na prodaju određeni proizvod za koji postoji zainteresiranost većeg broja ljudi, kao što su atraktivni modeli mobitela, dresovi poznatih sportaša i slično. Oštećena osoba na zahtjev počinitelja plaća se uplatom na tekući račun, ili na račun otvoren u nekoj od sportskih kladionica, s tim da se proizvod uopće ne dostavi zainteresiranoj osobi, ili joj se dostavi bezvrijedan predmet.

Sandra LACIĆ
KAZNE - ZATVORSKE

Za kazneno djelo prijevare za koje Odvjetništvo sumnjiči muškarce iz Donjeg Miholjca, predviđena je zatvorska kazna. Naime, prema Kaznenom zakonu “tko s ciljem da sebi ili drugome pribavi protupravnu imovinsku korist dovede nekoga lažnim prikazivanjem ili prikrivanjem činjenica u zabludu ili ga održava u zabludi i time ga navede da na štetu svoje ili tuđe imovine nešto učini ili ne učini, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”. Međutim, Odvjetništvo sumnjiči muškarce i da je pri tome pribavljena znatna imovinska korist za što je predviđena zatvorska kazna od jedne do osam godina.

prijedlog

ZA PREVARANTE PREDLOŽEN ISTRAŽNI ZATVOR

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana