Svijet
ŠPANJOLSKI PREMIJER U BARCELONI:

Izbori će okončati separatistički kaos
Objavljeno 13. studenog, 2017.

Dan nakon što se u Barceloni okupilo 750.000 zagovornika nezavisnosti Katalonije, ondje je u nedjelju španjolski premijer Mariano Rajoy rekao kako će regionalni izbori pomoći da se okonča “separatistički kaos”.

“Moramo vratiti Kataloniju iz kaosa separatizma”, rekao je dodajući: “S demokracijom želimo vratiti Kataloniju za sve.” U svom prvom posjetu glavnom gradu Katalonije nakon što je ta pokrajina sa 7,5 milijuna stanovnika izglasala nezavisnost, Rajoy je pozvao na masovni izlazak na prijevremene regionalne izbore.

“Želimo masovni odaziv na izbore kako bi počela jedna mirna etapa... Potrebno je što prije vratiti Kataloniju u normalu i smiriti društvene tenzije”, rekao je Rajoy.

Španjolska vlada preuzela je upravljanje nad katalonskom administracijom do 21. prosinca za kada je sazvala prijevremene izbore u Kataloniji na kojima se nada pobijediti zagovornike nezavisnosti. “Potrebno je da na njih iziđe tiha većina. Ti izbori bit će pravi, zakonski i demokratski”, rekao je Rajoy na skupu svoje Narodne stranke desnog centra u Barceloni na kojemu je sudjelovalo 1500 osoba.

U subotu su zagovornici nezavisnosti Katalonije izveli na ulicu 750.000 ljudi, čime su pokazali da ih mjere uvedene iz Madrida nisu obeshrabrile u zahtjevu za proglašenjem nezavisne republike Katalonije. Prosvjednici su zatražili puštanje na slobodu osam smijenjenih članova katalonske vlade iz pritvora pokraj Madrida te oslobađanje dvojice čelnika civilnih organizacija koji su u zatvoru od sredine prošlog mjeseca. Više od 20 katalonskih dužnosnika optuženo je za pobunu protiv španjolske države, neposluh, korištenje javnog novca za organiziranje referenduma o nezavisnosti te odbijanje njegova sprječavanja. H

OD EU-a TRAŽE OBRANU DEMOKRACIJE

Nekoliko stotina katalonskih separatističkih prosvjednika, okupljenih u nedjelju u Bruxellesu, obratilo se Europskoj uniji i tražilo da “obrani demokraciju u Kataloniji u ime vrijednosti koje su utemeljile Europu.”

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana