Regija
SREDNJA ŠKOLA S NAJGORIM UVJETIMA

Miholjčani su za novu školu, obnova jeftinija
Objavljeno 13. studenog, 2017.
O najboljem rješenju dogovarat će se na sastanku s ministricom Blaženkom Divjak, čiji poziv još čekaju

DONJI MIHOLJAC - Iz mjeseca u mjesec djelatnici i učenici Srednje škole Donji Miholjac s neskrivenom zabrinutošću i nestrpljenjem očekuju konačno rješenje budućnosti svoje srednjoškolske ustanove – hoće li im zgradu obnavljati, ili će se pak na njezinom mjestu graditi potpuno nova.

Već naizgled gotova odluka o gradnji nove zgrade, za koju već postoji pravovaljana projektna dokumentacija, posljednjih je mjeseci ozbiljno došla u pitanje, s obzirom na iznimno visoke troškove i broj učenika koji se iz godine u godinu značajno smanjuje pa se sve više počela nametati varijanta obnove i rekonstrukcije postojeće školske zgrade. Ovakvo rješenje ne zagovaraju Miholjčani. Tvrde da obnova zgrade iz 1932. godine s najgorim uvjetima u Osječko-baranjskoj županiji nije najbolje niti dugoročno rješenje pa s nestrpljenjem očekuju poziv na sastanak u Zagreb s ministricom školstva Blaženkom Divjak, kojem će, uz čelnike grada i Srednje škole Donji Miholjac, nazočiti i osječko-baranjski župan Ivan Anušić. Ovaj sastanak trebao bi iznjedriti i konačnu odluku o tome što će se konkretno učiniti sa školom koja postaje sve opasnija za djecu, nastavnike i sve druge koji u njoj rade.

Manji broj učenika

- Svjesni smo da je pet minuta do dvanaest da se nešto poduzme vezano uz budućnost ove škole, no ističem i dalje da je riječ o toliko devastiranom objektu i velikim građevinskim zahvatima da bi se zgrada obnovila da čak ni struka ne preporučuje rekonstrukciju nego rušenje i gradnju nove zgrade. Budući da bi obnova trebala biti dugotrajna i opsežna, već sada je jasno da se za to vrijeme u ovoj zgradi neće moći održavati nastava, a nitko nam ne zna reći gdje bi za to vrijeme trebali biti učenici i nastavnici - kaže ravnatelj donjomiholjačke Srednje škole Nenad Perić, u kojoj su trenutačno 303 učenika, 30 posto manje nego prije tri godine.

Za gradnju nove škole kao znatno prihvatljivije rješenje zauzima se i gradonačelnik Donjeg Miholjca Goran Aladić, smatrajući da i učenici ovog grada i ove škole, sukladno postignutim odličnim rezultatima i brojnim visokim državnim nagradama, zaslužuju jednako kvalitetne uvjete održavanja nastave kao i učenici u drugim dijelovima županije i Hrvatske. Zatvaranje ove škole, upozorava, značilo bi katastrofu ne samo za Donji Miholjac, nego i za cijeli ovaj dio Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske županije, čiji učenici gravitiraju ovoj ustanovi.

- Stanovnicima Donjeg Miholjca, kao i drugih naselja koja mu gravitiraju, svakako je potrebna srednja škola te nema govora o zatvaranju sadašnje škole. Međutim, važno je i da učenici i profesori ove škole imaju kvalitetan prostor za učenje i rad, što trenutačno nemaju - kaže osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Koliko još čekati?

On podsjeća da se o gradnji nove ili obnovi postojeće škole govori već godinama, ali se ništa konkretno nije dogodilo, a nastava se i dalje održava u neprimjerenim uvjetima. Istina, izrađena je projektna dokumentacija i ishođena građevinska dozvola, čak su i formalno počeli radovi, no to je bilo samo simbolično kako bi se sačuvala valjanost građevinske dozvole.

- Ključno je bilo to što nisu osigurana sredstva za gradnju pa sam odmah nakon preuzimanja dužnosti župana zatražio da se utvrdi stvarno stanje i realne mogućnosti za rješavanje ovog problema. Pri tomu me osobito zanima stav struke, odnosno je li moguće postojeću školu obnoviti na način da ona bude u potpunosti adekvatna za provođenje nastave, ili je gradnja nove škole jedino rješenje. Nadalje, u pitanju je mogućnost korištenja sredstava resornih ministarstava i fondova EU-a prilikom izgradnje ili obnove. Stoga sam razgovarao i s gradonačelnikom Donjeg Miholjca Goranom Aladićem koji je kazao kako će dogovoriti sastanak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, gdje ćemo s ministricom Blaženkom Divjak sagledati sve relevantne činjenice i donijeti zajedničku odluku na dobrobit učenika i profesora Srednje škole u Donjem Miholjcu - najavljuje župan Anušić. Dodaje kako očekuje da će se taj sastanak održati vrlo brzo.

Lidija ANIČIĆ
Do novca i kroz javni poziv

Važno je naglasiti i podatak da bi gradnja nove škole koštala više od 40 milijuna kuna. Rekonstrukcija, uz cjelovitu energetsku obnovu zgrade škole, iznosila bi 13,6 milijuna kuna, a u tom slučaju značajan dio sredstva mogao bi se osigurati preko Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, odnosno kroz javni poziv Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora.

40

milijuna kuna koštala bi gradnja nove školske zgrade u Donjem Miholjcu

13,6

milijuna kuna stajala bi rekonstrukcija, uz cjelovitu energetsku obnovu zgrade

Možda ste propustili...

NAKON PET GODINA TRAŽENJA KUPCA ZA JEDINU IMOVINU STEČAJNOG DUŽNIKA

Slovaci kupili svih 266.000 litara voćnih rakija

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OPĆINA ĐURĐENOVAC VLASNIK BIVŠE SAMOPOSLUGE

Nekretninu su odlučili
prodati za 301.000 kn

2

29. OBLJETNICA OSNUTKA HDZ-A ZA BIVŠU OPĆINU VINKOVCI

Milinković: Moramo pokrenuti gospodarstvo i zadržati naše mlade

3

PROJEKT VRIJEDAN 3,3 MILIJUNA KUNA U OPĆINI NUŠTAR

Gradnja reciklažnog dvorišta pri kraju