Sport
OSIJEK SE SPREMA ZA SLAVONSKI DERBI

Vraća li se Zekić
"europskoj momčadi"?
Objavljeno 13. studenog, 2017.
Prvi dio sezone je pri kraju i sada je pravo vrijeme u kojem svi trebaju pokazati najbolje što mogu i znaju

Posljednjih pet prvenstvenih kola ove jeseni nogometaši Osijeka dočekat će na drugom mjestu. Stanka zbog obveza hrvatske reprezentacije u dodatnim kvalifikacijama za plasman na SP u Rusiji 2018. bila je prilika za zadnje korekcije u igri uoči završnice prvog dijela sezone.

Bijelo-plavi taj miniciklus dočekuju u osrednjem raspoloženju koje je uvjetovao poraz u Zaprešiću. Da njega nije bilo mogli bismo reći kako u Gradskom vrtu vlada idila. Ovako, "borbena gotovost" uoči slavonskog derbija protiv Cibalije opet je na najvišoj mogućoj razini. Tim više što za tu utakmicu trener Zoran Zekić neće moći računati na četiri prvotimca zbog suspenzija. Već je od ranije poznato kako su izvan stroja Hajradinović, Boban i Lukić zbog ti žuta, te Pušić zbog crvenog kartona zarađenog u susretu Osijeka II u trećeligaškoj konkurenciji. Treba tome dodati kako dobar dio stanke Zekić na raspolaganju nije imao ni reprezentativce Petra Bočkaja i Eorsa Grezdu koji bi u susretu protiv Cibalije trebali biti udarni tandem na krilnim pozicijama. Zapravo, svi ti izostanci navode nas na jedan zaključak kada je prva momčad u pitanju. Zekić bi, u slavonskom derbiju, od prve minute na travnjak lako mogao poslati momčad koja je s puno uspjeha ljetos igrala na europskoj sceni. Jedini na koga neće moći sigurno računati od tih snaga je Tomislav Šorša koji je još uvijek na terapijama. Posljednje vijesti govore kako se osjeća bolje, ali termin njegovog povratka u normalan trening i dalje je nemoguće odrediti. Zapravo, sve je izvjesnije kako Zekić na njega ove jeseni više neće moći računati. Zato bi ta pozicija desnog braniča mogla biti i jedina trenerova dvojba, a sastav bi mogao izgledati ovako: Malenica, Grgić, Škorić, Barać, Barišić, Mioč, Mudražija, Grezda, Lopa, Bočkaj, Ejupi.

Kapetan spreman

Kapetan Borna Barišić konačno je zdrav i spreman povesti svoje suigrače u borbu za očuvanje druge pozicije na ljestvici, a to znači kako će Bočkaj opet zaigrati na njemu najdražoj krilnoj poziciji. Moći će se i Zekić vratiti u svoje uobičajne taktičke okvire nakon što je u posljednjim susretima mijenjao formacije zbog više sile ili iz taktičkih razloga. Objektivno, gore nabrojana jedanaestorica su najbolje što Osijek u ovim okolnostima može ponuditi. Jasno, to je trenutačno stanje, jer treba imati na pameti kako je pred Zekićem i momčadi još pet dana priprema za susret protiv Cibalije. Trener je u Mađarskoj protiv Haladasa isprobavao neke svoje zamisli, ali nije baš bio presretan viđenim, pa zbog toga vjerujemo kako će se okrenuti logičnim odlukama kada je u pitanju izbor igrača.

- Nedostajati će nam Boban koji je u posljednje vrijeme u dobroj formi, a vjerujem kako će Lopa biti u stanju nadoknaditi Hajradinovićevu imaginaciju u igri - kaže Zekić.

Ejupijev post

Zapravo, dvije najveće zagonetke u posljednje vrijeme baš su spomenuti Ukrajinac koji nikako da uhvati formu od proljetos kada su se pred njim tresle sve obrane hrvatske lige, te Muzafer Ejupi, koji je u velikoj krizi realizacije. Gotovo dva i pol mjeseca nije zatresao suparničku mrežu, a taj dugi post čak ga je preselio i na klupu. Ipak, nije Ejupi zaboravio zabijati, a i kriza jednom mora prestati. Treba mu samo jedan pogodak kojim bi konačno razbio taj "maler" koji ga je napao. Međutim, važnije je hoće li Lopa biti pravi. Jer ako on bude na svojoj razini onda će i Ejupi imati više prilika iz koje će mu nuditi mogućnost prekida golgeterske suše. Već po tome je vidljivo kako Osijek u svojoj igri ima prostora za napredak, a s obzirom na to da se prvi dio sezone sasvim približio kraju, sada je vrijeme u kojem svi trebaju pokazati najbolje što mogu i znaju. Jer kada završi jesen, Zekić je već najavio dubinsku analizu stanja u momčadi i nastavak procesa selekcije, a cilj takvih poteza jest – Osijek s daleko manje oscilacija nego što ih je pokazivao u ovoj polusezoni. Ipak, dobra je vijest što susret s Cibalijom nosi epitet derbija, a Osijek je u utakmicama takvog tipa dosad bio vrlo uspješan. Zapravo, strši samo taj jedan jedini poraz koji su bijelo-plavi doživljeli ljetos baš u slavonskom derbiju koji se igrao u Vinkovcima.

Dalibor KELER

Dobra je vijest što susret s Cibalijom nosi epitet derbija, a Osijek je u utakmicama takvog tipa dosad bio vrlo uspješan

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike