Kultura
DANI AUSTRIJSKE KULTURE U OSIJEKU

Otvorenje uz baletnu izvedbu
Objavljeno 13. studenog, 2017.

Svečano otvorenje četverodnevne manifestacije koja će sve do 14. studenoga u Osijek donositi najbolje od recentne austrijske kulture, održalo se pred prepunim gledalištem HNK. Ondje su nakon uvodnih govora svoje umijeće pokazali izvrsni plesači iz Europaballeta, austrijskog ansambla iz St. Pöltena, baletnom izvedbom pod nazivom “Austrian Ballet Gala”, na kojoj su vješto obuhvatili klasična, neoklasična i moderna uprizorenja, uz koreografiju osmišljenu na glazbu Johanna Straussa, pa sve do Franza Lehara. Time su i službeno otvoreni 8. Dani austrijske kulture, koje organizira Austrijski kulturni forum iz Zagreba, u suradnji s Austrijskom čitaonicom GISKO-a i ostalim ustanovama u kulturi grada Osijeka. Dražena Vrselja, poslovna ravnateljica osječkog HNK, predstavila je 8. Dane austrijske kulture i naglasila da se ova, već tradicionalna, manifestacija u Osijeku poklapa i s Godinom austrijske kulture, koja je proizvod suradnje Hrvatske i Saveznog ministarstva za Europu, integraciju i vanjske poslove Republike Austrije.

- Na Danima austrijske kulture u Osijeku bit će predstava, izložbi, čitaonica, filmskih projekcija, koje će publici približiti ovaj bilateralni projekt, temeljen na povezanosti i kulturnoj suradnji između Austrije i Hrvatske - rekla je Vrselja, naglašavajući da cjelokupan projekt djeluje pod motom “Zajedno u kulturi”.

Na svečanom otvorenju, sve prisutne je pozdravila Krunoslava Baumschabel-Banić, regionalna direktorica Sektora za gospodarstvo i poduzetništvo, predstavnica glavnog sponzora cijelog projekta – Raiffeisen banke, nakon koje je Susanne Ranetzky, direktorica Austrijskog kulturnog foruma na njemačkom jeziku predstavila dugogodišnju suradnju dviju zemalja. U tom tonu je i gradski vijećnik, Vladimir Ham, na njemačkom jeziku u ime Grada Osijeka podržao cijelu manifestaciju i iskazao zadovoljstvo, što Austrijski kulturni forum, uz Zagreb, uvijek odabire i naš grad kao domaćina ovog hvalevrijednog projekta.

- Osijek baštini dugu austrijsku tradiciju, pa sve što se lijepoga nalazi oko nas potječe upravo iz tog vremena kada smo bili jedna država. Stoga mi je iznimno drago što svake godine možemo svjedočiti recentnoj austrijskoj kulturi koja nas na neki način spaja s nekim sretnijim, znatno povezanijim vremenima - istaknuo je Ham, pozivajući Osječane na konzumaciju bogatog kulturnog sadržaja idućih dana. M.Mandić

Austrijski ansambl iz St. Pöltena izveo je “Austrian Ballet Gala”

Možda ste propustili...

ODSJEK ZA PRIMIJENJENU UMJETNOST: ZAVRŠNA IZLOŽBA

Kostimografski i scenografski obol su dali brojnim predstavama

PRIZNANJE INSTITUTU ANDIZET

Hepeningu Vilijun nagrada Ful kulturno

7. HRVATSKI BIENNALE ILUSTRACIJE - GRAD U ILUSTRACIJI

Renáti Fučíkovoj Grand Prix

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MEĐUNARODNA NATJECANJA GLAZBENE ŠKOLE

Za uspjeh je od nekoliko minuta potrebno raditi do četiri mjeseca na skladbi

2

BROJNI USPJESIM U HRVATSKOJ I INOZEMSTVU

20. rođendan Polifonije

3

NAJBOLJI ROMAN 2018. "LISICE"

Dubravki Ugrešić 11. nagrada tportala