Mozaik
BRITANSKA REPERICA PODRIJETLOM SA ŠRI LANKE U ZAGREBU

Slavna reperica M.I.A.
gošća Filozofskog teatra
Objavljeno 12. studenog, 2017.

Prva gošća dugo očekivane nove sezone Filozofskoga teatra u HNK-u u Zagrebu svjetski je poznata reperica M.I.A., koja će gostovati u nedjelju, 19. studenoga. Britanska reperica M.I.A., podrijetlom sa Šri Lanke, svojim je energičnim nastupima, uličnim hip-hopom, elektronskom glazbom i politički angažiranim tekstovima obilježila prošlo desetljeće u svijetu. Postala je poznata ne samo zbog svojega glazbenog izričaja nego i zbog provokativnih spotova, poput onoga za pjesmu Borders/Granice u kojem okružena izbjeglicama boravi na brodu i u centrima za smještaj migranata ili Born Free/Rođen slobodan, s temom fikcijskoga genocida nad crvenokosim ljudima, koji je režirao Romain Gavras.

M.I.A., pravoga imena Mathangi Maya Arulpragasam, drži i svjetski rekord kao jedina izvođačica istodobno nominirana za nagrade Oscar, Grammy i Mercury. Dosada je snimila pet uspješnih studijskih albuma: “Arular” (2005.), “Kala” (2007.), “Maya” (2010.), “Matangi” (2013.) i “AIM” (2016.), a poznata je i kao producentica i dizajnerica. U posljednje se vrijeme šire glasine kako je odustala od snimanja novih albuma zbog situacije koja vlada u glazbenoj industriji. Komentirajući to što u zagrebački HNK stiže zvijezda njezina profila, koju je i časopis Time proglasio jednom od sto najutjecajnijih osoba na svijetu, urednik Filozofskoga teatra Srećko Horvat, koji će s njom razgovarati o mnogim umjetničkim i političkim temama, kaže:

- Još otkada smo pokrenuli Filozofski teatar, najavili smo da ćemo uvijek pokušavati izići iz očekivanih okvira i temama i odabirom gostiju. Ako danas na umjetničkoj sceni postoji netko tko je izišao iz svih očekivanih okvira, onda je to svakako M.I.A. Ovo je prvi put da dolazi u Hrvatsku i iznimno mi je drago što upravo njezinim nastupom otvaramo novu sezonu Filozofskoga teatra. S obzirom na to da ni jači glazbeni festivali još nisu uspjeli dovesti M.I.A.-u u širu regiju, predlažem da požurite po ulaznice. N.Vek.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IGOR DELAČ, GLAZBENIK I STRASTVENI TRKAČ

Dođite trčati na Dan grada, spojite zdravlje i humanost

2

U KALIFORNIJSKIM POŽARIMA

Izgorila kuća Gerarda Butlera

3

BIOGRAFIJA GRUPE ELEMENTAL NA INTERLIBERU

Priča o ljudima, ljubavima, svađama i naravno - uspjehu