Zdravlje
KARCINOM PROSTATE

Drugi po učestalosti uzrok smrti kod muškaraca
Objavljeno 13. studenog, 2017.

O karcinomu bilo koje vrste nitko ne želi razmišljati. Većina ljudi, koja se s ovim bolestima nije susrela u obitelji ili bližoj okolini, misli da se rak događa drugima i ne poklanja dovoljno pažnje prevenciji i samopregledima. Međutim, sprječavanje i rano otkrivanje ključni su koraci za izlječenje mnogih bolesti, prvenstveno karcinoma. Upravo zbog toga GRAWE je podsjećao na važnost preventivnih pregleda i samopregleda dojki (mene to ne dira), a u studenome upozorava na važnost pregleda testisa i prostate (ma to je SAMO pregled).

Karcinom prostate obuhvaća 12 % svih rakom izazvanih smrti kod muškaraca i drugi je po učestalosti uzrok smrti. Procjenjuje se da će do 2030. u svijetu 1,7 milijuna muškaraca oboljeti od te bolesti. Uzorci nastanka nisu posve poznati, a ono što je zabrinjavajuće je što kod velikog broja oboljelih bolest može postojati godinama bez vidljivih simptoma. Može se otkriti pretragom krvi i digitorektalnim pregledom, a važno je naglasiti da kada se otkrije u ranom stadiju, postotak izlječenja doseže 98 %, s obzirom na to da su većina tumora te vrste spororastući tumori niskog stupnja zloćudnosti.

Karcinom testisa nije toliko čest, ali je specifičan jer uglavnom pogađa mlađe muškarce u dobi od 20 do 40 godina, kod kojih se bolesti ne očekuju. Prema nekim podatcima, u Hrvatskoj godišnje oboli oko 200 muškaraca, a najveća je učestalost oko 30. godine života. Najčešći su simptomi promjene i nepravilnosti na samom tkivu testisa, a vrlo čest simptom je bol u leđima. I kod ove bolesti, ako se otkrije u ranoj fazi, moguće je potpuno izlječenje.

Kako bi podsjetili na važnost preventivnog odlaska liječniku te smanjili uobičajene izgovore, pripremljena je posebna ponuda. Svi muškarci koji u studenome ugovore dobrovoljno zdravstveno osiguranje GRAWE VITAL mogu u sklopu svoje police odmah obaviti sveobuhvatni sistematski pregled, dio kojeg je i ultrazvuk prostate. Osim toga dobit će i dodatni UZV pregled prostate. Dok se sistematski pregled preporučuje obaviti bar jednom godišnje, samopreglede se preporučuje raditi bar jednom mjesečno. J.Kn.

Možda ste propustili...

KONGRES HRVATSKOGA KARDIOLOŠKOG DRUŠTVA I HRVATSKE UDRUGE KARDIOLOŠKIH MEDICINSKIH SESTARA

U Europskome kardiološkom društvu - kardiologija je hrvatski medicinski brend