Ekonomija
IZLOŽBA „BUDI UZOR /INOVA 2017.“

Grand prix osječkoj tvrtki Terraprom, a Nikola Tesla tvrtki Naruci2 iz Valpova
Objavljeno 13. studenog, 2017.
Najbolji poslovni plan napisali su i obranili Dominik Kotris i Ivana Ageljić s Fakulteta elektronike, računarstva i informacijskih tehnologija Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera

Proglašenjem pobjednika te dodjelom nagrada i priznanja sudionicima u subotu je završila međunarodna Izložba inovacija, prototipova i poslovnih planova „Budi uzor/ Inova 2017.“, koja se odvijala od 9. do 11. studenoga u dvorani Gradski vrt u Osijeku.

Gusti raspored ovog trodnevnog događaja bio je posljednji trenutak obogaćen dodatnom panelskom raspravom na temu internacionalizacije poslovanja oslanjanjem na konkretni primjer inovacije predstavljene na izložbi. Tom prilikom bilo je govora o različitim aspektima internacionalnog poslovanja za inovativne poduzetnike. Inovatorima koji su sudjelovali na izložbi „Budi uzor/ Inova 2017.“ dodijeljene su brončane, srebrne i zlatne medalje. Dvije najvažnije nagrade su Grand prix Budi uzor za inovaciju koja mora biti već dokazana na tržištu te Nagrada Nikola Tesla za najuspješniji izum koju dodjeljuje Savez društava hrvatskih inovatora. Obje nagrade osvojili su poduzetnici koji djeluju u Osijeku.

Komercijalna uporaba

Kako nam je rekao ključni čovjek ovog događaja prof. dr. sc. Ivan Štefanić, veliki posao je u tome smislu odradila tvrtka TERA Tehnopolis d.o.o., pomažući u pripremanju inovacije za spomenutu izložbu, kao i njihovim nositeljima da ih dovedu u formu u kojoj će suvereno osvojiti ta odličja. Grand prix dodijeljen je tvrtki Terrapromo za liniju proizvoda na bazi tehnološki revolucionarnog vlakna koje se zove celliant. Nagradu Nikola Tesla osvojila je tvrtka Naruci2 d. o. o. iz Valpova koja djeluje u okviru poslovnog inkubatora TERA Tehnopolisa na Gajevom trgu za novaciju „Naruči na ruci“, tehničku hardversko-sofversku kombinaciju koja omogućuje učinkovitije upravljanje ugostiteljskim objektima prije svega imajući u vidu višejezičnost gostiju te skraćuje i poboljšava uslugu u ugostiteljstvu.

Prema Štafanićevim riječima, to je perspektivna inovacija koja ima kapacitet za međunarodnu komercijalnu uporabu. Za obje tvrtke TERA Tehnopolis štiti intelektualno vlasništvo te im pomaže u razvijanju posla i prekograničnom povezivanju.

- To je ono što je uistinu prava mjera našega uspjeha. Osvajanje ovih nagrada mi vidimo i našim uspjehom. Naši klijenti su uspješni, a mi smo uspješni koliko su to i oni, istaknuo je Štefanić, direktor TERA Tehnopolisa, specijaliziranog trgovačkog društva za promicanje novih tehnologija, inovacija i poduzetništva čiji su osnivači Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, Grad Osijek i Osječko-baranjska županija. Najdojmljiviji događaj u petak bila je završnica natjecanja u pisanju studentskih poslovnih planova u kome je sudjelovalo osam finalista. Oni su imali zadatak da u tri minute predstave svoj poslovni plan, a nakon toga su odgovarali na pitanja petočlanog prosudbenog povjerenstva u kome su bili vrhunski konzultanti, bankari i profesori.

Usavršavanje menadžera

Najbolji poslovni plan napisali su i obranili Dominik Kotris i Ivana Ageljić s Fakulteta elektronike, računarstva i informacijskih tehnologija Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera. Na svečanosti dodjele bio je i član Uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije (HAMAG-BICRO) Mario Turalija koji iznio nazočnima kakvu potporu mogu očekivati ako pokrenu svoje poslovanje te Vedrana Gado iz regionalnog ureda Hrvatske udruge poslodavaca koji je svim finalistima dao vaučer za modul po izboru u njihovom program usavršavanja menadžera. Najvredniju nagradu darovao im je TERA Tehnopolis, a riječ je o besplatnoj predinkubaciji u trajanju do šest mjeseci u studentskom inkubatoru STUDOS. Posrijedi je poziv studentima da kada završe svoje školovanje pokrenu svoj posao. TERA Tehopolisa pomoći će im u korekciji poslovnog plana računajući na sve promjene koje su u međuvremenu nastupile, uklanjanju rizika, uspostavljanju poslovnih odnosa, zaštiti intelektualnog vlasništva, registraciji trgovačkog društva i sve drugo što pripada u poslove vezane za predinkubaciju.

Draško CELING
565 izložaka iz 17 zemalja svijeta

Pod okriljem 13. po redu izložbe „Budi uzor/Inova 2017.“, održana je i smotra edukacijskih i potpornih institucija poput primjerice Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo koje su imale organizirane svoje štandove te atraktivni program Poduzetničke akademije. Održan je i sastanak s kandidatima Erasmus alumnija, njih dvadesetčetvoro, u okviru programa za mlade poduzetnike koji su danas mahom uspješni profesionalci, pokrenuli poslove i ne samo u Hrvatskoj. Na izložbi je bilo predstavljeno 565 izložaka u različitim kategorijama sa sudjelovanjem 17 zemalja, uključujući i jako udaljene poput Tajvana, Vijetnama i Indonezije, ili nama u gospodarskom smislu nepoznatih, kao što je to Iran na više od 2000 četvornih metara.

Možda ste propustili...

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

KUPCIMA NA RASPOLAGANJU VIŠE OD 65.000 PROIZVODA U OSAM PRODAJNIH KATEGORIJA

U PEVEX-u 15 % popusta na sve cijene

Najčitanije iz rubrike