Učionica
PRVA SJEDNICA REKTORSKOG ZBORA RH NA SVEUČILIŠTU U OSIJEKU

Javna sveučilišta u RH i Sveučilište u Mostaru zajednički će izvoditi studije
Objavljeno 12. studenog, 2017.

D ana 23. listopada 2017. održana je 1. sjednica Rektorskog zbora RH na Sveučilištu u Osijeku, pod predsjedanjem prof. dr. sc. Vlade Guberca, predsjednika Rektorskog zbora.

Tom prilikom Rektorski zbor prihvatio je Sporazum o zajedničkom izvođenju studija javnih sveučilišta u Republici Hrvatskoj te Sveučilišta u Mostaru. Navedenim Sporazumom uspostavlja se zajednička suradnja između javnih sveučilišta u Republici Hrvatskoj i Sveučilišta u Mostaru u zajedničkom izvođenju studija.

Polazište za uspostavljanje suradnje na ovom planu temelji se na Strategiji znanosti, obrazovanja i tehnologije Republike Hrvatske u poglavlju "Visoko obrazovanje" na cilju 2.6.: "osnažiti institucijsko umrežavanje u cilju učinkovitijeg korištenja kadrovskih i materijalnih resursa te provedbi mjere 2.6.2. Uspostaviti poticajne mehanizme za suradnju i umrežavanje visokih učilišta u izvođenju zajedničkih studijskih programa i/ili njihovih pojedinih dijelova za čiju je provedbu nadležan Rektorski zbor, kao jedno od nadležnih nacionalnih tijela u sustavu znanosti i visokog obrazovanja".

Ova suradnja između javnih sveučilišta u RH te Sveučilišta u Mostaru u zajedničkom izvođenju studija omogućava provedbu bolonjskog procesa u kojoj se ostvaruje mobilnost nastavnika u hrvatskom sveučilišnom sustavu; potiče suradnju između institucija visokog obrazovanja te okuplja nastavni potencijal u hrvatskom sveučilišnom sustavu. To pridonosi povećanju kvalitete nastave te smanjenju broja studijskih programa u hrvatskom sveučilišnom sustavu i istovremeno se potiče umrežavanje visokih učilišta; pridonosi policentričnom razvoju visokog obrazovanja u RH, a posebice u obrazovanju pojedinih akademskih profila za kojim postoji potreba u pojedinim regijama i to posebice u deficitarnim strukama. Organizacija, rad nastavnika, logistička potpora kao i financijske obveze u zajedničkom izvođenju studija te drugi oblici suradnje pobliže će se urediti posebnim ugovorom između pojedinih sveučilišta odnosno njihovih sastavnica.

Također, Rektorski zbor ima povjerenstva i radne skupine iz područja nastave, znanosti, kvalitete, financija u koje su imenovani prorektori Sveučilišta u Osijeku: prof. dr. sc. Sonja Vila, prof. dr. sc. Dražan Kozak i prof. dr. sc. Drago Šubarić prema područjima svoje djelatnosti. U tijeku je i izrada prijedloga krovnog Sporazuma o Jedinstvenom digitalnom znanstvenom časopisu studentskih radova kojim će rektori javnih sveučilišta dati suglasnost za pokretanje takvog časopisa.

(Zdenka Barišić)

Natječaj za provedbu postupka izbora

Rektorski zbor donio je Mišljenje o raspisivanju natječaja za provedbu postupka izbora u znanstveno-nastavna, umjetničko-nastavna i nastavna zvanja i na odgovarajuća radna mjesta na sveučilištima u RH. Rektorski zbor zauzeo je stajalište da kod raspisivanja javnog natječaja svako sveučilište odnosno sastavnica imaju pravo na autonomiju kod raspisivanja javnog natječaja uz propisivanje formalnih uvjeta određenih zakonom i općim aktima sveučilišta i sastavnica. Ako stručno vijeće sastavnice utvrdi da je nužno, natječaj se može raspisati uz navođenje znanstvene odnosno umjetničke grane te ustrojbene jedinice sastavnice.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: LILY SOLOMON, NA MEĐUNARODNOJ RAZMJENI U OSIJEKU

Osijek je lijep, opušten i miran grad s prekrasnom dušom i parkovima

2

GRAĐEVINSKI I ARHITEKTONSKI FAKULTET OSIJEK

Regionalni centar obrazovanja u području građevinarstva i arhitekture

3

PROVEDBA ERASMUS PROGRAMA MEĐUNARODNE MOBILNOSTI U OKVIRU SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU U AKADEMSKOJ GODINI 2017./2018.

U programu Erasmus+ realizirane mobilnosti 73 studenta i 103 djelatnika partnerskih ustanova iz inozemstva