Učionica
MEĐUNARODNI TJEDAN NA FILOZOFSKOM FAKULTETU OSIJEK

Rasprave o aktualnom položaju društvenih i humanističkih znanosti u europskom prostoru
Objavljeno 12. studenog, 2017.

Na Filozofskom fakultetu Osijek od 25. do 27. listopada 2017. održan je susret nastavnog i nenastavnog osoblja s europskih visokoškolskih ustanova pod nazivom "International Staff Week - The Status of Humanities and Social Sciences in Higher Education and Research".

Skup je tematski organiziran oko rasprava o položaju društvenih i humanističkih znanosti u kontekstu znanosti i visokoškolskog obrazovanja u europskom prostoru. Sudionici su došli iz devet europskih zemalja: Islanda, Litve, Finske, Njemačke, Poljske, Portugala, Slovačke, Velike Britanije i Turske te predstavili svoja sveučilišta i razmijenili iskustva. Osim rasprave o glavnoj temi, cilj skupa je predstaviti Filozofski fakultet Osijek te proširiti mrežu suradnje sa srodnim institucijama koja će biti osnova za nova partnerstva kroz zajedničke projekte, bilateralne ugovore, intenzivniju razmjenu studenata, nastavnika i nenastavnog osoblja te druge oblike suradnje. Gosti iz različitih europskih zemalja iznijeli su vlastita iskustva u istraživanjima i projektnim aktivnostima u društvenim i humanističkim znanostima, za koja se pokazuje da su uglavnom interdisciplinarno povezana s istraživanjima u STEM području. Premda istaknuta kao jedna od horizontalnih tema Obzora 2020, istraživanja u području društvenih i humanističkih znanosti u praksi nisu bila dosljedno naglašavana. Zaključci skupa upozoravaju na potrebu za time da se u znanstvenom i javnom prostoru nastavi isticanje važnosti istraživanja u području društvenih i humanističkih znanosti, a jedan od preduvjeta za uspješno ostvarivanje toga cilja upravo je jačanje suradnje srodnih institucija u europskom prostoru. U budućem znanstveno-istraživačkom programu Europske unije veći naglasak trebao bi biti stavljen na analizu učinka znanstvenih istraživanja na društvo i izgradnju EU, pri čemu bi u analitičkim aktivnostima važnu ulogu imale upravo društvene i humanističke znanosti, a za to se zauzima i hrvatska znanstvena zajednica.

(Dubravka Božić Bogović)

Možda ste propustili...

OBILJEŽEN MJESEC HRVATSKE KNJIGE NA GRAĐEVINSKOM I ARHITEKTONSKOM FAKULTETU OSIJEK

Niz događanja posvećenih glagoljici kao posebnosti hrvatske kulturne baštine

NOVA SKUPINA ERASMUS+ STUDENATA NA RAZMJENI NA SVEUČILIŠTU U OSIJEKU

U zimskom semestru sveučilište ugošćuje 42 inozemna studenta iz 13 zemalja svijeta

NASTAVLJENA USPJEŠNA SURADNJA STUDENATA S ODSJEKA ZA KULTURU I KREATIVNE INDUSTRIJE AUK-A I SCENE OSJEČKIH STUDENATA

Predstave „Kisik“ i „Danteov pakao“ otvorile novu sezonu S.O.S.-a

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: LILY SOLOMON, NA MEĐUNARODNOJ RAZMJENI U OSIJEKU

Osijek je lijep, opušten i miran grad s prekrasnom dušom i parkovima

2

GRAĐEVINSKI I ARHITEKTONSKI FAKULTET OSIJEK

Regionalni centar obrazovanja u području građevinarstva i arhitekture

3

PROVEDBA ERASMUS PROGRAMA MEĐUNARODNE MOBILNOSTI U OKVIRU SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU U AKADEMSKOJ GODINI 2017./2018.

U programu Erasmus+ realizirane mobilnosti 73 studenta i 103 djelatnika partnerskih ustanova iz inozemstva