Učionica
VELIKI MEDICINSKI ZNANSTVENI DOGAĐAJ U KAPELA DVORU POKRAJ VIROVITICE

Održan 4. međunarodni monotematski kongres o virusnom hepatitisu C
Objavljeno 12. studenog, 2017.

Vezani članci

HCV INFEKCIJA

Predstavljena knjiga o hepatitisu C

U Hotelu Kurija Janković u Kapela Dvoru pokraj Virovitice od 5. do 7. listopada 2017. održan je 4. međunarodni monotematski kongres o virusnom hepatitisu C, koji već tradicionalno organizira Medicinski fakultet Osijek s kolegama iz Amerike, Japana i Egipta.

Nazočne su prigodnim riječima u ime organizacijskog i znanstvenog odbora pozdravili: prof. dr. sc. Jure Mirat, dekan Medicinskog fakultet Osijek, doc. dr. sc. Martina Smolić, prodekanica za poslijediplomske studije Fakulteta, prof. dr. sc. George Y. Wu, profesor Sveučilišta u Connecticutu i gostujući profesor Medicinskog fakulteta Osijek, doc. dr. sc. Robert Smolić, docent Medicinskog fakulteta Osijek, te prof. dr. sc. Marko Duvnjak, profesor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Tom prigodom se u ime Virovitičko-podravske županije nazočnima obratio i dožupan Virovitičko-podravske županije Darko Žužak.

I ove godine su direktori programa 4th International Monothematic Conference on Viral Hepatitis C, prof. dr. sc. Aleksandar Včev, dekan Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo, i prof. dr. sc. George Y. Wu sa Sveučilišta u Connecticutu uspjeli okupiti znanstvenike iz cijelog svijeta koji su raspravljali o najnovijim mogućnostima dijagnostike i liječenja HCV infekcije u kliničkoj praksi, kao i o najnovijim rezultatima bazičnih i translacijskih znanstvenih istraživanja o hepatitisu C. Tijekom trodnevne konferencije održana su brojna predavanja uglednih znanstvenika koji su kroz rasprave razmjenjivali svoja iskustva i ideje u svrhu pronalaska što boljeg rješenja za oboljele pacijente. Uvođenjem novih izravno djelujućih antivirusnih lijekova u kliničku praksu, skrb o pacijentima zaraženim hepatitis C virusom znatno se promijenila u posljednjih nekoliko godina, no zbog visoke cijene, terapija nije dostupna svima. Stoga se velik dio kongresa raspravljalo o tome kako terapiju učiniti dostupnom pacijentima kronično zaraženim virusom hepatitisa C. Svečanost otvorenja konferencije svojim nastupom uveličali su članovi zbora Medicinskog fakulteta Osijek, pod ravnanjem asistentica Katedre za farmakologiju Tee Omanović, dr. med., i Vjere Ninčević, dr. med.

(Tea Omanović Kolarić, Vjera Ninčević)

Možda ste propustili...